EK odgovorila na tužbu EP: Regulativa se primenjuje

BRISEL –

Nakon što je Evropski parlament danas objavio da je Evropsku komisiju tužio Evropskom sudu pravde zbog, kako se navodi neuspeha da primeni Mehanizam vladavine prava, iz Evropske komisije odgovaraju da je ta regulativa već u primeni.

Primili smo na znanje odluku Evropskog parlamenta povodom regulative za uslovljavanje. Naglašavamo da je regulativa već u primeni: smernice za primenu su predstavljanje, posmatraju se potenicjalni slučajevi, a zemljama članicama, koje su konkretno u pitanju, biće poslata zvanična pisma kada za to dođe trenutak, poručio je portparol EK Erik Mamer.

evropska, komisija

Izvor: RTV (Kamenko Milenković)

Evropski parlament u više navrata je upozoravao Evropsku komisiju da će je zbog nečinjenja, odnosno nesprovođenja novog Mehanizma kojim se izdvajanja iz zajedničkog EU budžeta uslovljavaju vladavinom prava u zemljama članicama, tužiti Evropskom sudu pravde.

Poslednji put upozorenje je stiglo zbog Poljske koja je početkom godine usvojila izmene zakona o pravosuđu koje nisu u skladu sa EU zakonodavstvom i konstatovala da EU zakoni tu nemaju primat nad nacionalnim Poljskim zakonima.

Evropski sud pravde je ove nedelje po tužbi Evropske komisije presudio da Poljska sve dok ne izmeni problematične zakone mora Komisiji da plaća milion evra dnevno.

Istovremeno, Evropska komisija još nije realizovala drugu mogućnost da kazni Poljsku kroz Mehanizam uslovaljavanja koji je usvojen prošle godine zajedno sa EU budžetom i Paketom za oporavak.

Po tom Mehanizmu, svaka zemlja članica za koju se utvrdi da krši vladavinu prava može da se kazni smanjenjem finansiranja iz zajedničke kase EU.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*