Ekipe „Gradskog zelenila” sade nova stabla u Kameničkom parku

Ovih dana, pre svega zbog bezbednosti posetilaca Kameničkog parka, radnici JKP “Gradsko zelenilo” angažovani su na uređenju ove zelene oaze.
14- 2 zelenilo
Foto: JKP Gradsko zelenilo

Orezuju se suve, trule i prelomljene grane, kao i grane sa fitopatološkim oštećenjima na određenom broju stabala. Na delu vegetacije u parku sprovedeni su tretmani adekvatnim sredstvima za zaštitu bilja.

– Sprovodi se monitoring vegetacije, uređuju se obodni delovi borove šumice u centralnom delu parka, a sadi se i 10 stabala crnog bora – kaže pomoćnica direktora za komercijalne poslove i turizam JKP “Gradsko zelenilo” Jelena Prica. – Na mestima u blizini novopostavljenih pergola – senika, sadi se 17 mladica crvenolisne šljive. U blizini staza je rekonstruisan travnjak na površini od 2.457 kvadratnih metara, jer je deo travnatih površina devastiran.

Prema njenim rečima, u prethodnom periodu urađeno je izmuljivanje jezera, kaptaža izvora koji pune jezero, a saniran je i prelivni šaht, te je tako omogućen odvod viška vode iz jezera. Okolna jezera obogaćena je sadnjom dekorativnih biljnih vrsta.

– Tokom godine došlo je do ponovnog širenja trske u većem delu jezera, a kako bi se ono održalo u kontrolisanom stanju, taj problem smo rešili – objašnjava Jelena Prica. – Između ostalog, popravljeni su stubići i mobilijar u parku, zbog oštećenja nastalih dugotrajnim korišćenjem. To su sve redovne aktivnosti koje se realizuju radi unapređenja i očuvanja zelenila u gradu.

Kamenički park, najveći i najstariji park u Novom Sadu, prostire se desnom obalom Dunava, na severnim obroncima Fruške gore. Podignut je u 19. veku pod uticajem vrtlarskih stilova Beča i Budimpešte, oko dvorca porodica Marcibanji i Karačonji. Prepoznajući potencijal parka i uvažavajući sve izraženije potrebe za uređenim zelenim oazama, poslednjih godina, udruženim snagama, Grad Novi Sad i Pokrajinska vlada  učinili sve kako bi posetioci ponovo sa zadovoljstvom poželeli da dođu u Kamenički park, koji predstavlja dragoceni komad prirode koji se nalazi na pešačkoj udaljenosti Novosađanima. Osim što je ulepšan, park je sada, zahvaljujući osvetljenju, i bezbedniji.

– Realizacijom raznih projekata obogaćen je novim sadržajima poput potrebnog mobilijara, izgrađenih staza, sportskih terena, dečjih igrališta, info tabli i slično – kaže Jelena Prica, podsetivši da je odlukom Skupštine grada 2008. godine proglašen za značajno prirodno dobro treće kategorije, te je stavljen pod zaštitu kao značajno prirodno dobro. Istom odlukom poveren je na upravljanje JKP „Gradsko zelenilo“.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*