Ekološki ustanak u centru Beograda

Izvor: N1

Više od 30 ekoloških organizacija i pojedinci okupljeni oko Ekološkog ustanka će u centru Beograda, zbog niza ekološki problema, organizovati protest pod nazivom „Ustanak za opstanak“.

Prema najavama organizatora, protest će početi u 14.00 ispred Predsedništva Srbije, a govoriće, kako se očekuje, brojni ekološki aktivisti, javne ličnosti, profesori, glumci, književnici…

„Ovog leta smo ostali žedni, udišemo toksičan vazduh, a zemlja se rasprodaje. Nastavlja se gradnja mini-hidroelektrana, seku se šume, šire rudnici, otvaraju kamenolomi“, naveli su neke od razloga za protest organizatori.

Dodali su u saopštenju da se „oni koji dignu glas (zbog ekoloških problema) prebijaju ili im se preti“, i ocenili da se „planira mračna budućnost Srbije“.

„U pitanju je opstanak svih nas“, naveli su organizatori i najavili da će, pored ostalih, govoriti ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta iz grupe Odbranimo reke Stare planine i Žaklina Živković iz inicijative Pravo na vodu.

Više hiljada gradjana učestvovalo je 10. aprila na protestu nazvanom Ekološki ustanak koji je u Beogradu organizovala grupa Odbranimo reke Stare planine, zatraživši uvođenje moratorijuma na izgradnju malih hidroelektrana, obustavu seče šuma po Srbiji, i intenzivnije pošumljavanje.

 

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*