EP u rezoluciji o Ukrajini traži stroge sankcije za Moskvu

Kijev, priprema za božićne praznike (Foto EPA)

STRAZBUR – Poslanici Evropskog parlamenta pozvali su danas na novi paket sankcija Moskvi kao odgovor na gomilanje ruskih vojnika uz granicu s Ukrajinom.

U pozadini rastućih tenzija oko Ukrajine, poslanici Evropskog parlamenta poručili su da svaka moguća agresija Rusija na tu zemlju mora da ima kao odgovor visoku ekonomsku i političku cenu za Moskvu.

U rezoluciji usvojenoj danas sa 548 glasova za, 69 protiv i 54 uzdržana, parlament osuđuje sadašnje veliko gomilanje ruske vojske na ukrajinskoj granici.

Poslanici Evropskog parlamenta zahtevaju da vlada u Moskvi odmah povuče svoje snage i prestane da preti susednoj zemlji.

EP se zalaže za novi paket sankcija koji bi trebao da se odnosi na ruske vojne zvaničnike i osobe bliske predsedniku Vladimiru Putinu, a pozivaju na zamrzavanje finansijske i fizičke imovine u EU, zabranu putovanja i isključivanje Rusije iz sistema plaćanja SWIFT, „što će povući za sobom isključenje ruskih kompanija sa međunarodnog finansijskog tržišta”.

Poslanici Evropskog parlamenta takođe zahtevaju da EU preduzme kredibilne korake da smanji svoju zavisnost od ruskog uvoza energenata i pokaže snažniju energetsku solidarnost sa Ukrajinom, prenosi Tanjug.

To bi trebalo da se uradi bližim povezivanjem energetske infrastrukture EU i Ukrajine.

U rezoluciji se poziva da se gasovod Severni tok 2 ne stavlja u funkciju, bez obzira da li u nekom trenutku ispunjava odredbe gasne direktive EU.

Parlament takođe poziva zaraćene strane na istoku Ukrajine da se pridržavaju sporazuma o prekidu vatre, a poslanici EP pozivaju Rusiju da se konstruktivno angažuje u takozvanom Normandijskom formatu (koji okuplja predstavnike Nemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske) kako bi se rešio sukob u Donbasu, uz sproveđenje svih ranije preuzetih međunarodnih obaveza, posebno po sporazumima iz Minska i Konvenciji UN o pravu mora.

Rezolucija takođe izražava punu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, unutar njenih međunarodno priznatih granica, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*