EPSKO OPERSKO DELO AIDA POD VEDRIM NEBOM NA TVRĐAVI 15. SEPTEMBRA

 godini kada ceo svet obeležava 120 godina od smrti Verdija, Opera Srpskog narodnog pozorišta na temeljima tog i još dva velika jubileja – 160 godina pozorišta i 150 godina od praizvedbe Aide, izvešće 15. septembra to epsko opersko delo onako kako je kompozitor zamislio, pod vedrim nebom, među zidinama Petrovardinske tvrđave. Operom će dirigovati gost iz Italije Andrea Solinas, nastavljena je saradnja SNP-a sa mladim i talentovanim rediteljem Aleksandrom Nikolićem, gostom iz Beogradaa koreografiju je uradio Aleksandar Ilić.

 

Povodom predstojeće premijere, danas su se na gradilištu trenutno najveće bine na Balkanu, koja je smeštena gde je inače EXIT Main stage, obratili član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, pomoćnik ministra za kulturu i informisanje Radovan Jokić, pokrajinska sekretarka za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, upravnik Srpskog narodnog pozorišta dr Zoran Đerić i direktor opere Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov.

 

– Siguran sam da će naši, i solisti iz inostranstva, zajedno sa velikim timom koji stoji iza ovog projekta, izneti ovaj vrhunski komad na najbolji način i da će time Opera Srpskog narodnog pozorišta još malo odskočiti na lestvici, na kojoj se već sada visoko kotira. Ovaj događaj je deo šire priče, Evropske prestonice kulture, Kaleidoskopa kulture i Grad ga je podržao, jer želimo da plasiramo vrhunske kulturne programe. Kultura nas određuje na suštinski način i svako izdvajanje je ustvari investicija čija vrednost nije merljiva, a koja i te kako doprinosi kvalitetu života – naglasio je Dalibor Rožić.

Dr Zoran Đerić istakao je da će nova sezona SNP-a krenuti u odličnim uslovima s obzirom na to da su u toku čišćenje fasade zgrade, rekonstrukcija klime, postavljanje dekorativnog  osvetljenja i već za oktobar najavio veliku premijeru baleta Ohridska legenda koji se dugo priprema. Prema rečima Radovana Jokića, ovako ambiciozni projekti su znak da su se ustanove probudile.

 

– Aida je jedan od najzahtevnijih muzičko-scenskih projekata i smatramo da je izuzetno hrabro usuditi se na takav korak. Država treba da stane iza poduhvata te veličine i značaja, pa da stimulišemo i druge ustanove da sanjaju velike snove na zadovoljstvo publike – rekao je Jokić.

 

Pokrajinska sekretarka Dragana Milošević izjavila je da SNP pomera sve granice umetnosti suočavajući se sa velikim izazovima, te tako postavlja standarde u Evropi i svetu.

– Rešavamo višedecenijske probleme i ponosna sam što sam član Pokrajinske vlade koja značajna sredstva ulaže u kulturu, što je njeno trajno opredeljenje – zaključila je Dragana Milošević. 

Inače, Aida je prvi put izvedena u Egiptu, 1871. godine, pre tačno 150 godina, a na sceni Srpskog narodnog pozorišta poslednja premijera tog velikog operskog dela bila je daleke 1982. godine.

 

 

 

FOTO:MARIJA ERDELJI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*