Erdogan: EU ignorisala napore Turske za poboljšanje odnosa

epa08750946 Turkish President Recep Tayyip Erdogan attends a signing ceremony with Ukraine's President after their meeting in Istanbul, Turkey, 16 October 2020. Turkey and Ukraine signed a military agreement including Turkey's armed drones' sales and technology transfer to Ukraine. EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je danas ambasadorima iz Evropske unije da evropski blok nije pružio značajnu podršku u borbi protiv migracija i da nije uzvratio na napore Turske da se poboljšaju odnosi.

Erdogan je u obraćanju ambasadorima zemalja EU, na sastanku u Ankari, istakao da Turska želi da uspostavi veze sa blokom na „čvršćoj osnovi“, ali da je bila podvrgnuta „taktici odugovlačenja“.

 EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

„Sa tugom želim da konstatujem da nismo dobili odgovor koji smo želeli od strane EU na ove korake“, izjavio je Erdogan.

EU je u martu 2016. godine postigla sporazum sa Turskom da zaustavi priliv izbeglica u blok i da Ankara pruži utočište Sirijcima koji beže od rata iz svoje zemlje, u zamenu za dobijanje više milijardi evra za svoje projekte.

U Turskoj trenutno boravi oko četiri miliona sirijskih izbeglica, što je najveća izbeglička populacija na svetu, a zvanična Ankara je saopštila da više neće primati migrante.

„Turska nije dobila značajnu podršku od EU u borbi protiv migracija“, izjavio je Erdogan, dodajući da nije moguće ostvariti „produbljenu saradnju“ po tom pitanju sve dok se ne ažuriraju uslovi sporazuma iz 2016. godine.

„Kriza u Belorusiji je još jednom pokazala da je blok lišen održive politike u borbi protiv migracija“, poručio je Erdogan, aludirajući na spor između Minska i EU povodom više miliona migranata zaglavljenih na njihovim granicama.

Izvor: Tanjug

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*