Erdogan: Nećemo dozvoliti ulazak Finske i Švedske u NATO. Bez uvrede, ali to je nemoguće

Izvor: Shutterstock.com/Drop of Light, ilustracija
ANKARA, MOSKVA –

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da njegova zemlja neće dozvoliti pridruživanje Finske i Švedske NATO savezu.

„Turska ne može da kaže „da“ članstvu Finske i Švedske u NATO. Bez uvrede, ali to je nemoguće“, rekao je Erdogan, prenosi RIA Novosti.

On je najavio da će delegacije te dve zemlje u ponedeljak posetiti Tursku, ali je poručio da „ne moraju da se muče“ i da dolaze kako bi ubedile Tursku da odobri njihov prijem u NATO, prenosi Rojters.

Švedska i Finska odbile izručenje 33 osobe koje traži Turska

Švedska i Finska nisu odobrile repatrijaciju 33 osobe koje je Turska tražila zbog navodnih veza sa grupama koje smatra teroristima, javili su danas državni mediji u trenutku kada se Ankara protivi ulasku te dve zemlje u NATO.

Turska je saopštila da su ljudi koje traži imali veze sa ekstremistima Radničke partije Kurdistana (PKK) ili muslimanskim sveštenikom Fetulanom Gulenom, koga Ankara optužuje da je organizovao pokušaj puča 2016. godine, preneo je Rojters.

Dve nordijske zemlje su odbile 19 zahteva i ostavile pet bez odgovora, javio je TRT Aber, pozivajući se na Ministarstvo pravde i dodao da je devet zahteva još u fazi procene.

Rjabkov: Ulazak Švedske i Finske u NATO bio bi greška

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov ocenio je bi ulazak Švedske i Finske u NATO bila još jedna greška sa dalekosežnim posledicama.

„Bezbednost u Švedskoj i Finskoj neće biti pojačana nakon ulaska u NATO“, istakao je Rjabkov, piše list Izvestija.

Dodao je da će od situacije zavisiti kako će Rusija osigurati bezbednost u slučaju ulaska te dve zemlje u Alijansu.

Prema oceni Rjabkova, ulazak Švedske i Finske u NATO dovešće do radikalne promene situacije u svetu. Dodao je da niko ne treba da gaji iluzije da će Rusija to prosto prihvatiti, navodi RIA Novosti.

Stvaraćemo direktnu pretnju da budemo na nivou procene

Rjabkov je, komentarišući informacije da će NATO možda označiti Rusiju kao neposrednu pretnju, izjavio da će Ruska Federacija morati da se pridržava toga.

„Stvaraćemo im direktnu pretnju kako bismo bili na nivou te procene“, rekao je Rjabkov novinarima, prenosi RIA Novosti.

Američka agencija Blumberg javila je juče, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika NATO, da bi u novom strateškom konceptu Alijanse, koji treba da bude usvojen na junskom samitu u Madridu, ponašanje Rusije moglo da bude označeno kao „neposredna pretnja“.

Peskov: Ulazak Finske i Švedske ne jača bezbednost Evrope

Kremlj je zabrinut zbog odluke Finske i Švedske da uđu u NATO i ne misli da će njihov ulazak ojačati bezbednosnu arhitekturu u Evropi, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„Već smo rekli da je za nas, naravno, primarno ovo pitanje koje najpažljivije pratimo. Ima razloga za veoma duboku analizu mogućih posledica. Ne mislimo da će… ulazak Finske i Švedske u NATO ojačati i unaprediti bezbednosnu arhitekturu na našem kontinentu“, kazao je Peskov novinarima, prenela je agencija RIA Novosti.

Govoreći o dešavanjima u Ukrajini, on je skrenuo pažnju na činjenicu da Rusija nema teritorijalne sporove ni sa Finskom ni sa Švedskom, dok bi Ukrajina potencijalno mogla da postane članica NATO, a onda bi Rusija imala teritorijalni spor sa državom koja je deo Alijanse, što donosi ogromne rizike za ceo kontinent.

Peskov je naglasio da je pitanje pristupanja Švedske i Finske NATO ozbiljno i izaziva zabrinutost Rusije, koja će veoma pažljivo pratiti kakve će biti posledice pristupanja Finske i Švedske NATO u smislu bezbednosti Rusije.

„Pažljivo ćemo pratiti šta će se dešavati, pažljivo pratimo izjave. Bilo je izjava švedske strane da ta zemlja neće imati nijednu stranu vojnu bazu ili sistem naoružanja na svojoj teritoriji čak i ako bude članica Alijanse“, dodao je Peskov.

On je napomenuo da Kremlj pažljivo prati i analizira situaciju u vezi sa izgledima za osiguranje bezbednosti Rusije.

Anderson: Švedskoj potrebne garancije koje donosi NATO

Premijerka Švedske Magdalena Anderson izjavila je danas pred poslanicima parlamenta da prepoznaje istorijsku promenu u bezbednosnoj politici zemlje koja se priprema da zatraži članstvo u NATO.

„Švedskoj su potrebne one formalne bezbednosne garancije koje dolaze sa članstvom u NATO“, rekla je Anderson dodajući da Švedska deluje zajedno sa susednom Finskom, preneo je AP.

Očekuje se da će parlamentarna debata o ulasku u NATO biti formalnost, jer postoji jasna većina poslanika koji su za ulazak u Severnoatlantsku alijansu, a kasnije danas će po svemu sudeći biti podnet i zvaničan zahtev za pristupanje Švedske 30-članom zapadnom vojnom savezu.

Odluka Švedske, koja je van vojnih saveza još od Napoleonovih ratova, usledila je nakon što je Finska u nedelju objavila da će zbog ruske invazije na Ukrajinu zatražiti prijem u NATO.

 

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*