Erdogan: Turska pozdravlja umerene izjave talibana

Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via Reuters

Turska pozdravlja umerene izjave koje su dali lideri talibana, rekao je predsednik te zemlje Redžep Tajip Erdogan.

„Turska je spremna za svaki vid saradnje za mir u Avganistanu, dobrobit naših rođaka u zemlji i zaštitu interesa Turske“, rekao je Erdogan, javlja Anadolija.

Kazao je i kako će vojno prisustvo Turske u Avganistanu ojačati ruku nove administracije u Kabulu u međunarodnoj areni.

„Bez obzira ko je na vlasti, stajati uz Avganistan u dobrim i lošim vremenima je nešto što zahteva bratstvo“, smatra Erdogan.

Osvrnuvši se na sigurnost aerodroma u Kabulu, kazao je kako Turska pravi planove u skladu s novom stvarnošću na terenu i u skladu s tim vodi razgovore.

Erdogan je dodao kako je prioritet Turske da osigura mir i sigurnost Turaka u Avganistanu, dodajući kako su dosad iz zemlje evakuisana 552 turska državljanina.

Turski predsednik je najavio kako će najverovatnije do vikenda razgovarati s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

U skladu s mirovnim dogovorom postignutim u februaru 2020. godine između SAD-a i talibana, ove godine strane snage su počele povlačenje iz Avganistana.

Sporazum je podrazumevao da talibani ne napadaju strane snage, ali nije bilo odredbi u vezi njihovog delovanja kada su u pitanju sigurnosne snage Avganistana.

Dok su održavani pregovori s vlastima u Dohi, u Kataru, talibani su od juna intenzivirali napade i za mesec preuzeli kontrolu nad mnogim distriktima i centrima provincija.

Talibani su u nedelju preuzeli glavni grad Kabul, a predsednik Ašraf Gani i drugi zvaničnici napustili su zemlju.

 

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*