Erste banka prodaje celu Fabriku vode u Zrenjaninu

ZRENJANIN: Erste banka je saopštila da je započela postupak prodaje Fabrike vode u Zrenjaninu, kako bi bila namirena dospela potraživanja. U odgovoru dostavljenom medijima se navodi da je jedan od motiva Erste banke, prilikom odobravanja investicionog kredita za finansiranje postrojenja za preradu vode, bio da građani Zrenjanina dobiju ispravnu pijaću vodu.
11 erste fabrika-vode
Foto: Dnevnik.rs

„Tokom prethodnih godina, kao jedna od zainteresovanih strana, aktivno smo učestvovali u svim razgovorima i pregovorima, pokušavajući da uradimo sve što je u našoj moći da fabrika vode ispuni svoju namenu. Nažalost, kako bismo zaštitili svoju investiciju, na kraju smo morali da, u skladu sa Zakonom o založnom pravu nad pokretnim stvarima i pravima upisanim u registar, otpočnemo postupak namirenja dužnika Fabrike vode u Zrenjaninu“, kažu u Erste banci, uz napomenu da je o tome poslat i zvaničan dopis 20. jula ove godine.

Erste banka navodi da dospelo potraživanje želi da namiri prodajom fabrike kao celine, poštujući važeće propise koji definišu naplatu dospelih potraživanja.

„Nadamo se da će se tokom sprovođenja ovog postupka pojaviti kupac koji će fabriku pokrenuti i omogućiti isporuku hemijski i bakteriološki ispravne vode svim Zrenjanincima“, dodaje se u saopštenju.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura je krajem jula objavio da je raskinut ugovor između Grada Zrenjanina i preduzeća Fabrika vode, i to krivicom investitora, jer nije ispunio ni jedan od uslova propisanih ugovorom iz 2015. i sporazumom iz ove godine. Salapura je precizirao da je ugovor sa Fabrikom vode raskinut na osnovu odredaba osnovnog ugovora i sporazuma između investitora i JKP „Vodovod i kanalizacija” iz januara ove godine.

– Sporazum je predvideo da se, ukoliko „Fabrika vode“ ne ispuni sve ugovorne obaveze, ugovor raskida krivicom izvršioca i nikakva dodatna obaveštenja od strane naručioca usluge nisu potrebna. Investitor nije ispunio nijednu stavku iz ugovora, pa su time ispunjeni svi uslovi za raskid ugovora. I mi ugovor smatramo raskinutim i okrećemo se traženju novih rešenja – kazao je Salapura.

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*