EU danas odlučuje o skidanju Srbije sa „zelene liste” za putovanja

(Foto EPA-EFE/ROBERT GHEMENT)

BRISEL – EU danas razmatra uklanjanje Srbije i još pet država sa takozvane „zelene liste” trećih zemlja čijim građanima je dozvoljen ulazak u EU na osnovama dobrih epidemioloških parametara, što znači da bi se i posetioci koji se vraćaju iz tih zemalja mogli suočiti sa pooštrenom kontrolom, poput testova na kovid-19 ili karantina.

Ambasadori zemalja članica bi danas na sastanku u Briselu trebalo da odlučuju o tome koje će zemlje ostati, a koje će biti uklonjene sa „zelene liste” koja se ažurira dva puta mesečno.

Posebni zdravstveni komitet EU predložio je uklanjanje sa liste Srbije, Albanije, Japana, Jermenije, Azerbejdžana i Bruneja, prenosi Tanjug.

U Briselu navode da su prosečni novi dnevni slučajevi infekcije kovida-19 u ovih šest zemalja naglo porasli sa ispod 40 na milion stanovnika, koliko je bilo krajem juna, na više od 100 nedeljno, pri čemu je u Srbiji ta brojka stigla i do 500.

U prethodnom krugu, pre 10 dana, zbog pogoršane epidemiološke situacije, sa „zelene liste” već su uklonjene Crna Gora, Severna Makedonija i Kosovo.

Odluka ambasadora EU trebalo bi da bude i formalizovana do kraja nedelje.

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*