EU: Nećemo slediti Bajdena na Zapadnom Balkanu

Brisel — Posle izjave Bajdena o proširenju vanrednih mera na Zapadnom Balkanu, EU se izjasnila i potvrdila da ga neće slediti u sankcijama.

Povodom uredbe predsednika SAD Džozefa Bajdena o proširenju vanrednih mera na Zapadnom Balkanu, u Briselu kažu da EU ima svoje obaveze prema partnerima u regionu, a da sankcije nisu deo trenutne evropske politike na Zapadnom Balkanu.

„Naš angažman u regionu je veoma snažan. Razgovor o potencijalnim sankcijama nije na dnevnom redu. Svaka odluka o tome mora da bude doneta jednoglasno od svih zemalja članica. U ovom trenutku o tome se ne razgovara kada je reč o partnerima na Zapadnom Balkanu“, kaže portparol EU Peter Stano.

Na pitanje medija u Briselu da prokomentariše Bajdenovo potpisivanje uredbe kojom se američke sankcije proširuju za pojedince i organizacje sa Zapadnog Balkana u cilju „osiguranja stabilnost i bezbednost regiona“, Stano kaže da EU ne komentariše odluke američke administracije i da ima sopstvenu politiku kada je reč o partnerima na Zapadnom Balkanu.

On podseća da je posvećenost regionu jedna od osnovnih tačaka agende EU, kao i da se održavaju regularni razgovori sa liderima Zapadnog Balkana o problemima regiona, preneo je Tanjug.

 

 

 

IZVOR:B92

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*