EU poklonila nova vozila za prevoz vakcina za 24 zdravstvene ustanove u Srbiji

(Foto Instagram)

Srpsko zdravstvo od danas je bogatije za 26 specijalizovanih vozila za prevoz vakcina i medicinskog osoblja, a svečana primopredaja upriličena je ispred Palate Srbija.

Vozila za prevoz vakcina posebno su uređena, sa specijalnim zamrzivačima koja mogu da transportuju vakcine do najudaljenijih krajeva Srbije.

Vozila su donacija EU vredne više od pola miliona evra, a namenjena su za 24 zdravstvene ustanove širom Srbije.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre, simbolično je, uručenjem ključeva ministarki za evropske integracije Jadranki Joksimović i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, predao vozila na korišćenje, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prenosi Tanjug.

U jedno vozilo, može da stane par hiljada vakcina, kako bi što brže bile distribuirane širom zemlje, a predsednik se zahvalio EU na donaciji i izdvojenim sredstvima.

„Naše je zadovoljstvo i dužnost da radimo zajedno. Nastavićemo da radimo sa Srbijom u borbi protiv ove pandemije, jer ne možemo pojedinačno da je pobedimo, bez saradnje i koordinacije”, rekao je Žofre.

Takođe, ukazao je da vozila, nakon pandemije ostaju na korist zdravstvenom sistemu Srbije.

Predsednik Vučić zahvalio je danas Evropskoj uniji na pomoći Srbiji u borbi protiv pandemije korona virusa, te na donaciji 26 vozila za prevoz vakcina, ističući da je time rešen problem bržeg dopremanja vakcina širom Srbije.

Vučić je još jednom apelovao na sve građane da se vakcinišu, i time zaštite sebe i svoje bližnje.

„Važno je, važno da umemo da kažemo hvala. Da ne potcenjujemo, već da pokažemo izuzetno poštovanje za EU na svemu što su učinili. Na ranijih 20 ambulantnih vozila koje smo dobili na poklon od EU, na 200 zaposlenih u zdravstvu koje plaća EU, što značajno pomaže našem sistemu, do ovih 26 vozila za 24 opštine”, rekao je Vučić.

Sada, ističe, kada je važno da se pošalju vakcine bilo gde širom Srbije, neće više biti potrebno da se pozajmljuju vozila, već će se u specijalizovanim vozilima stizati do svakog mesta u Srbiji.

„Time smo rešili značajan problem u distribuciji vakcina”, naglasio je predsednik Srbije.

Dodao je da je donacija vredna više od 600.000 evra, da je reč o novcu tuđih poreskih obveznika, zbog čega smo dodatno zahvalni EU.

Vučić je pozvao građane da se vakcinišu, jer nema snažnijeg oružje protiv pandemije korona virusa.

„Pravimo, izrađujemo jednu vakcinu, pravićemo drugu. Vakcine će se vremenom menjati. Vakcinišite se, jer nevakcinacijom ugrožavamo zdravlje svih drugih, a to je od presudnog značaja za naš napredak, za razvoj ekonomije”, rekao je Vučić.

Ljudi koji se ne vakcinišu, kaže, iako na to imaju pravo, nemaju pravo da ugrožavaju druge.

„Imamo četiri vakcine, imaćemo za mesec dana još jednu, petu. Ako hoćete još neku, šestu, kažite, nabavićemo, samo – dajte, vakcinišite se”, poručio je Vučić.

Veruje, kaže, da možemo da zajedno da pobedimo koronu, ali samo ako svi preduzmu korake ozbiljnosti i odgovornosti umesto nipodaštavanja bolesti, koja, dodaje, ničemu ne vodi.

Vozila za prevoz vakcina i medicinskog osoblja nabavljena su sredstvima IPA 2020 kroz Projekat EU za lokalni razvoj (EU PRO PLUS) koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge.

Cilj tog projekta je da doprinese sveukupnom društvenom i ekonomskom razvoju 99 lokalnih samouprava u regionima Šumadije i zapadne, južne i istočne Srbije.

Evropska unija je za taj trogodišnji program opredelila 30 miliona evra.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*