EU priprema nova ograničenja emisije štetnih gasova za automobile

Evropska komisija predstavila je svoje predloge za smanjenje emisije ugljendioksida (CO2) u sektoru saobraćaja posle 2020, zahtevajući od automobilske industrije da za deset godina za trećinu smanji emisiju štetnih gasova automobila da bi odgovorila na klimatske ciljeve Unije.
Komisija traži da za automobile i terenska vozila prosek emisija CO2 padne za 30 odsto do 2030. godine, sa međuciljem za smanjenje od 15 odsto do 2025. Te predloge još treba da razmotre zemlje članice i Evropski parlament pre nego što budu usvojeni.


Nove restrikcije deo su glavnih mera koje je Komisija predstavila u svom paketu „Čista mobilnost“ koji ima dvostruki cilj – uspešno odgovoriti na obaveze koje je EU preuzela prema Pariskom sporazumu o klimi, a takođe i podstaći sektor vozila na čistu energiju, što se smatra strateškim potezom. EU se u okviru Pariskog ugovora obavezala da će smanjiti emisije ugljendioksida za 40 odsto do 2030. u odnosu na nivo iz 1990. godine.

Posle skandala dizelgejt, posle koga su se nizala otkrića o razlici između deklarisane emisije zagađujućih gasova automobila i stvarne količine tih gasova koji se ispuštaju na putevima, EU takođe nastoji da povrati kredibilitet u svoj automobilski sektor.

Prema Evropskom udruženju proizvođača automobila (ACEA), u Evropi je 2015. na saobraćajnicama bilo samo 0,1 odsto električnih i 0,4 hibridnih vozila. Poslednji podaci prodaje novih automobila su malo više ohrabrujući. U drugom tromesečju ove godine nove registracije hibridnih i električnih vozila su znatno porasle u odnosu na godinu dana ranije, za 61,1 odnosno 45,8 odsto, ali ta vozila i dalje čine neznatan udeo u ukupnoj prodaji.

 

Izvor: 021.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*