EU uvodi PDV i na pakete male vrednosti

Evropska komisija sledeće godine uvodi PDV za pošiljke van EU naručene preko interneta, vrednosti do 22 evra, koje su do sada bile izuzete od oporezivanja.

Najviše takvih pošiljaka stiže iz Kine i SAD, prenosi 021.rs.

To je deo većeg paketa mera za poboljšanje naplate PDV-a.

Zemlje članice EU, prema procenama koje je iznela EK, godišnje gube pet milijardi evra prihoda od PDV-a zbog izuzeća od oporezivanja pošiljki male vrednosti, a do 2020. godine ta brojka bi se popela na sedam milijardi evra. Takva procena Evropske komisije se, naravno, može gledati i iz drugog ugla, jer se radi o pet milijardi evra koje će kupci od sledeće godine morati dodatno da plaćaju za robu koju kupe.

Analiza je pokazala je da čak 65 odsto pošiljki iz „trećih zemalja“, odnosno nečlanica EU, nije bilo oporezovano. Takođe, procenjuje se da oko 25 milijardi evra trgovine sa zemljama izvan EU nije obuhvaćeno PDV-om. Evropska komisija smatra da su zemlje članice oštećene i za oko milijardu evra PDV-a zbog zloupotrebe izuzeća od PDV-a pošiljaka male vrednosti.

Naime, primećeno je da trgovci i znatno skuplje predmete označavaju kao pošiljke male vrednosti, do 22 evra, kako bi se izbeglo plaćanje PDV-a. Evropska komisija smatra da se tako stvara nelojalna konkurencija.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*