Evropa: Danas referendum o kovid propusnicama u Švajcarskoj

BERN –

Građani Švajcarske danas će na referendumu odlučivati o upotrebi kovid sertifikata, koji funkcionišu po istom obrascu kao i u Evropskoj uniji.

Švajcarci će po drugi put za manje od dva meseca, danas glasati o Zakonu o kovidu-19, koji ne reguliše samo finansijsku pomoć za ustanove kulture i ugostitetljske objekte, već i upotrebu kovid sertifikata, koji je kompatibilan sa aplikacijama EU, piše Dojče vele.

švajcarska, korona

Izvor: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Bez zakona o korona virusu, takozvano pravilo 3G (vakcinisani, oni koji su preležali koronu i testirani) više ne bi moglo da se primenjuje za sektor ugostiteljstva i prilikom održavanja kulturnih događaja.

Kako se navodi, aktuelne ankete pokazuju da švajcarski građani ni na ovom referendumu neće glasati protiv zakona, ali protivnici su prilično uspešni u kampanji protiv mera za suzbijanje pandemije, pa je tako udruženje „Prijatelji ustava“, osnovano tokom pandemije, prikupilo je za referendum skoro 190.000 potpisa.

„Urbano stanovništvo je senzibilnije i više veruje vladinim merama, nego stanovništvo u ruralnim kantonima, dakle mahom u kantonima nemačkog govornog područja. U njima je tradicionalno veće nepoverenje prema državi“, rekao je Dojče vele profesor politikologije Mark Bilman sa Univerziteta u Bernu.

On kaže da su vlasti probale sa besplatnim nacionalnim jelom rakletom, slatkim pecivima i koncertima, proglasili „nacionalnu nedelju vakcinacije“ ali nisu uspeli da pridobiju više od 65 odsto stanovništva da se vakciniše protiv kovid-19.

Politikolog Bilman smatra da je kampanja vlade, koja je koštala čitavih 96 miliona franaka, ipak u neku ruku bila ušpešna jer je vakcinacija tema o kojoj se u Švajcarskoj debatuje.

Dojče vele navodi da čak i ako vlada u Bernu izgubi danas na referendumu, mogla bi da zakon i kovid sertifikate ostavi na snazi do proleća, pošto postoje prelazni periodi koji to omogućavaju.

U Holandiji stupio na snagu delimični lokdaun

Delimični lokdaun danas je stupio na snagu u Holandiji, usred rekordnih brojeva slučajeva korona virusa i zabrinutosti zbog potencijalno zaraznije nove varijante omikron.

Najmanje naredne tri sedmice, ugostiteljski i kulturni prostori kao što su kafići, muzeji i bioskopi moraju biti zatvoreni do 17.00 sati po lokalnom vremenu. Vlasti smatraju da su mere ključne za zaštitu bolnica u zemlji od preopterećenja, prenose agencije.

Kako prenosi BBC, Holandija ima nedovoljno kreveta za intenzivnu negu, operacije se otkazuju, a stotine ljudi svake sedmice umire od kovida.

Više od 22.000 novih slučajeva dnevno prijavljeno je u petak, a nova pravila su osmišljena tako da rekordno visoku stopu zaraze stave pod kontrolu.

U međuvremenu, oko 60 osoba trenutno se testira na novu varijantu. Svi su nedavno stigli na dva leta iz Južne Afrike, gde je novi soj omikron otkriven ranije ovog meseca.

Putnici su bili pozitivni na kovid-19 i stavljeni su u karantin u hotelu u blizini amsterdamskog aerodroma Šiphol dok prolaze dalje testove, rekli su holandski zvaničnici.

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je varijanta zabrinjavajuća, a rani dokazi ukazuju na veći rizik od ponovne infekcije. Brojne zemlje širom sveta sada su zabranile letove u i iz Južne Afrike i nekoliko susednih zemalja.

Holandija je od početka pandemije imala skoro 20.000 potvrđenih smrtnih slučajeva povezanih s kovidom.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*