Evroparlamentarci sa predstavnicima SZS i PSG, svako ostao na svojim pozicijama

FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bk
BEOGRAD –

Predsednik Narodne stranke i predsedavajući Saveza za Srbiju Vuk Jeremić rekao je posle sastanka sa delegacijom Evropskog parlamenta da SZS neće promeniti odluku o bojkotu izbora i najavio da će sledeće sedmice ponovo razgovarati sa evropskim parlamentarcima.

Jeremić je posle sastanka u Delegaciji EU u Beogradu, kojem su prisustvovali David Mekalister, Manfred Veber i Vladimir Bilčik, rekao da SZS neće učestvovati u međustranačkom dijalogu u Skupštini Srbije, već će se odvojeno sastati sa delegacijom EP koja posreduje u tim razgovorima.

Sastanak je bio konstruktivan, iako nije bilo napretka u proteklih nekoliko dana. Konstatovali smo situaciju kakva jeste, da u Srbiji nema uslova za održavanje fer i poštenih izbora, rekao je Jeremić i ocenio da ima promena, ali na gore.

FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bk

Posle štrajka vlasti zbog opozicije, sada imamo proteste vlasti zbog opozicije, ilustrovao je on.

Nema sumnje da ćemo nastaviti angažovanje sa međunarodnim posrednicima, SZS će imati direktne razgovore sa evropskim predstavnicima, ponovio je Jeremić i dodao da nije optimista.

Vreme je već isteklo, nema više vremena da se promene stvari i ukoliko se ne govori o pomeranju datuma održavanja izbora, onda bilo šta drugo što može biti postignuto ne predstavlja korak u dobrom pravcu, predočio je Jeremić.

Moramo se opredeliti, smatra Jeremić, da li će se fingirati uslovi za održavanje fer i poštenih izbora, da li će to biti pretvaranje da ima takvih uslova ili ćemo pokušati da situaciju u Srbiji zaista promenimo.

Jeremić je rekao da se ne menja format međupartijskog dijaloga, već će se razgovarati sa delegacijom Evropskog parlamenta, kao i prošlog puta.

Ne vidimo kod vlasti nikakvu spremnost da promeni svoj stav, rekao je Jeremić.

Saslušali su nas i razumeli naš stav, kazao je Jeremić na pitanje da li je bilo pritisaka na SZS da promeni stav o bojkotu izbora.

Još nije došlo to vreme, mogu da zamislim da će u narednih nekoliko nedelje povećati stepen zainteresovansti da do promene naše odluke dođe, ali ona se neće promeniti, ako govorimo o izborima na proleće, poručio je Jeremić.

Natan Albahari iz Pokreta slobodnih građana rekao je da će oni učestvovati u međustranačkom dijalogu, koji će biti održan u naredni četvrtak i petak, a nakon toga će odlučiti da li će učestvovati na izborima.

Situacija nije dobra, dijalog koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta nema rezultate, ništa se nije dogodilo od onoga što smo zahtevali, pogotovo oko situacije u medijima, rekao je Albahari.

Mislim, dodao je on, da su oni razumeli tu poruku i rekli su da će nastaviti da rade da se uslovi poboljšaju.

Nismo optimistični da će treća runda dijaloga doneti promene, ali hajde da proces završimo do kraja, pa da onda vidimo kako ćemo nastupiti, rekao je Albahari.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić rekao je da je evropskim prijateljima predočio situaciju u Srbiji.

Bizarna je situacija posle sedam godina dopuštanja Vučićevoj vlasti da se u javni prostor ubrizgava laž za lažima, agresija za agresijom, rekao je Tadić i dodao da je evropskim sagovornicima predočio da građani žive u okolnostima u kojima jedan skandal prekriva drugi.

Normalni, obični ljudi nemaju mogućnosti i vremena da sagledaju šta je istina. To su podržavali neki evropski političari jer su očekivali da će im Vučić izručiti Kosovo onako kako su to dogovorili pred izbore 2012. godine, rekao je Tadić.

Imamo na vlasti čoveka koji laže građane Srbije, a na isti način laže i međunarodnu zajednicu, ocenio je Tadić.

Važno je da se više ne lažemo. Ja bih voleo da imamo situaciju da možemo da izađemo na izbore, bojkot je sam po sebi problematičan, ali ovde je to iznuđeno rešenje, naglasio je Tadić.

Stranke koje ne pripadaju SzS-u izrazile su juče nezadovoljstvo selektivnim odnosom u organizaciji sastanka predstavnika Evropskog parlamenta sa srpskom opozicijom u sedištu Delegacije EU, jer su poziv dobili samo SzS i PSG.

U Ligi socijaldemokrata Vojvodine bili su začuđeni su informacijom da će se Bilčik i Veber sastati samo sa predstavnicima SzS i PSG, a u Stranci moderne Srbije smatraju ovaj potez kontraproduktivnim i štetnim.

Mnogi su najavili da posle toga ne vide razlog za učešće u nastavku međustranačkog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*