Evropom se širi svinjska kuga

Svinjska kuga se prvi put pojavila 90-ih godina u Gruziji, Španiji i Portugalu. Sada se raširila posebno u Baltičkim zemljama pa sve do Ukrajine.

Virus prenose divlje svinje i lovci sada ubijaju što više tih životinja, piše Dojče vele, a prenosi 021.rs.

Afrička svinjska kuga (ASP), kao što joj ime kaže, ne potiče sa evropskog kontinenta. Poreklo joj je južno od Sahare. Tamo je prenosi tzv. meki krpelj. Reč je o parazitu iz tropskih i suptropskih predela. On se hrani svinjskom krvlju, a virus ASP može da preživi samo u krpeljima ili svinjama. Prenošenje preko ptica-selica zato nije verovatno. Ni ljudi ne mogu da obole od njega. Iako u Evropi nema mekih krpelja, ASP se sve češće registruje. Razlog tome je što virus preko telesnih tečnosti može da se prenosi direktno iz svinje u svinju.

Prvi pojedinačni slučajevi oboljenja su zabeleženi u Španiji i Portugalu 90-ih godina. No, brzo je uspostavljena kontrola nad virusom. Bilo ga je i na Siciliji. Najveća epidemija je upravo u toku u baltičkim zemljama i istočnoj Evropi – od Gruzije do Češke i od Estonije do Ukrajine.

Kako prenosi 021.rs, epidemija je verovatno počela da se širi iz lučkog grada Potija. Tamo je jedan brod iz Afrike 2007. bacio pomije koje su bile kontaminirane. Jedna predstavnica instituta Fridrih Lefler za zdravlje životinja kaže da su se time verovatno zarazile divlje svinje rijući po đubrištu. Prve infekcije u Litvaniji i Poljskoj su dijagnostifikovane kod divljih svinja 2014.

Kada virus prodre u neku svinjsku populaciju, može da se širi preko krvi i sperme. Prošle godine je virus nađen u 3.892 divlje svinje i u 248 domaćih svinja. Većina novih inficiranih slučajeva je zabeležena u novembru, a samo u prvim danima januara 2018. veterinari su dijagnositifikovali virus kod 124 divlje i dve domaće svinje.

Posebno je dramatična situacija u jugostičnoj Poljskoj na granici sa Slovačkom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*