Evropska komisija protiv otvaranja računa u rubljama za plaćanje ruskog gasa

Izvor: Pixabay
BRISEL –

Otvaranjem računa u rubljama u ruskoj banci za plaćanje gasa bile bi prekršene sankcije protiv Moskve, saopštio je danas portparol Evropske komisije.

Ovo je saopšteno dan nakon što je Brisel objavio ažurirane smernice o tome kako kompanije mogu legalno da nastave da kupuju ruske energente, a s obzirom da su mnoge zemlje i kompanije tražile da im se pojasni kako da se ponašaju nakon odluke Moskve da strani kupci moraju da plaćaju gas u rubljama, prenosi Rojters.

U ažuriranim smernicama EK je potvrdila savet da sankcije EU ne sprečavaju kompanije da otvore račun u određenoj banci i da mogu da plaćaju ruski gas u valuti dogovorenoj u postojećim ugovorima, uz napomenu da su skoro svi ugovori o snabdevanju koje kompanije iz EU imaju sa ruskim gasnim gigantom Gaspromom u evrima ili dolarima.

U ukazu predsednika Rusije Vladimira Putina navodi se da će se transakcija smatrati završenom „tek nakon što se strana valuta pretvori u rublje, a kompanijama će biti potrebna dva bankovna računa – po jedan za svaku valutu“.

Rusija je prošlog meseca prekinula isporuku gasa Bugarskoj i Poljskoj pošto su odbile da ispune njen zahtev za plaćanje u rubljama, navodi britanska agencija.

SAD: Tarife EU na rusku naftu – alternativa za potpuni embargo

Zvaničnici američkog ministarstva finansija najavili su danas da će predložiti na sastanku (G7) ove nedelje da evropske zemlje uvedu tarife na rusku naftu kao bržu alternativu potpunom naftnom embargu, javlja Rojters.

Tarifni mehanizam bi bio osmišljen tako da ruska nafte ostane na tržištu, ali da se ograniči iznos prihoda koji Moskvi može da ostvaruje od tog izvoza, rekli su zvaničnici Ministarstva finansija SAD novinarima u Briselu, uoči sastanka ministara finansija G7 i guvernera centralnih banaka koji će se održati kasnije ove sedmice.

Zvaničnici Evropske unije trenutno razmatraju plan o postepenom prekidu uvoza ruske nafte kao odgovor na rat Moskve u Ukrajini, ali zabrinutost istočnoevropskih zemalja članica Unije u pogledu snabdevanja predstavlja veliku prepreku za realizaciju takvog plana, dodaje britanska agencija.

 

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*