„Evropski dani jevrejske kulture” u Eđšegu

U okviru festivala „Evropski dani jevrejske kulture“, radionice za decu i muzički program na temu „Dijalog“ biće realizovane danas i sutra, u Kulturnoj stanici „Eđšeg“, Antona Čehova 4. Učešće dece potrebno je prijaviti putem linka https://forms.gle/ .
1
Foto: Promo

Danas, od 16 časova, biće održane umetničke radionice za decu od 6 do 18 godina. Istorijska radionica za decu od 13 do 18 godina biće održana od 18 časova, nakon čega će od 19.30 uslediti koncert klezmer sastava „Kol Šel K’Fir“.

U nedelju, 5. septembra, od 16 časova će biti realizovana folklorna radionica za decu od 6 do 18 godina. Istorijska radionica za decu od 6 do 12 godina biće održana od 18 časova, a od 19.30 sledi koncert tamburaškog sastava „Opus“.

U okviru likovne radionice, deca od 6 do 12 godina će u glini izrađivati male reljefe na temu simbola jevrejske kulture. U radionici će sa mališanima moći da učestvuju i roditeqi. Deca od 13 do 18 godina praviće mozaike od lomqenih keramičkih pločica u raznim bojama. Tema će biti simboli različitih značewa iz različitih kultura, a kao ilustracija i inspiracija poslužiće mozaici sa jevrejskim simbolima.

Na istorijskoj radionici deca od 6 do 12 godina imaće priliku da, kroz zabavu, nauče nešto novo o simbolima judaizma, saznaju zbog čega je broj sedam značajan u judaizmu i naprave Davidovu zvezdu. Takođe će biti organizovane igre memorije i grafomotoričke vežbe. Deca od 13 do 18 godina mogu da testiraju svoje znawe u interaktivnom kvizu “Koliko poznaješ simbole judaizma?”, nauče brojne zanimqivosti i osmisle izgled svoje hamse, simbola koji je veoma popularan u modernoj kulturi, a koji svoje poreklo vodi još iz stare Mesopotamije.

U okviru folklorne radionice, učesnici će imati priliku da nauče osnovne korake izraelskog folklora – mešavine tradicionalnih plesova koje su Jevreji donosili iz celog sveta u modernu državu Izrael.

Klezmer sastav „Kol Šel K’Fir“, kroz kamerni, akustični nastup i specifične aranžmane, približava muziku Jevreja široj publici, a prisutne će upoznati i s onim što je zajedničko sa muzikom drugih naroda i područja.

Tamburaški sastav „Opus“ će publici prikazati sve čari tambure kao instrumenta, ali na drugačiji način, Wihov repertoar sadrži numere žanrova poput roka, popa, džeza, evergrina, metala, klasike, ali i dobro poznatih starogradskih tamburaških pesama.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*