Evropski sud pravde kaznio Mađarsku sa 200 miliona evra zbog nepoštovanja pravila o azilu;Orban: Neprihvatljiva i nečuvena odluka Evropskog suda pravde da kazni Mađarsku

PRINTSCREEN

Evropski sud pravde naložio je Mađarskoj da plati kaznu od 200 miliona evra i još po milion evra po danu kašnjenja zbog nepoštovanja pravila Evropske unije o azilu.

Sud je u decembru 2020. doneo presudu da Mađarska nije ispoštovala politiku Unije za davanje međunarodne zaštite i vraćanje ilegalnih migranata.

„U svojoj presudi, Sud smatra da Mađarska nije preduzela mere neophodne da se povinuje presudi iz 2020. godine“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da namerno izbegavanje primene zajedničke politike EU „predstavlja bez presedana i izuzetno ozbiljnu povredu prava EU“.

Orban: Neprihvatljiva i nečuvena odluka Evropskog suda pravde da kazni Mađarsku

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je današnja odluka Evropskog suda pravde da kazni Mađarsku u iznosu od 200 miliona evra i dodatnih milion evra dnevno zbog politike migracija nečuvena i neprihvatljiva.

Orban tvrdi u objavi na platformi X da je Mađarska kažnjena zbog, kako je naveo, odbrane granica EU.

„Izgleda da su ilegalni migranti važniji briselskim birokratama od evropskih građana“, naveo je Orban.

Mađarska će morati da plati kaznu u iznosu od 200 miliona evra zbog nesprovođenja promena u svojoj politici postupanja prema migrantima i tražiocima azila, saopštio je danas najviši sud EU, Evropski sud pravde.

Sud je naveo da će Mađarska, koja je ranije odbila da izvrši sudsku presudu iz 2020. godine, takođe morati da plaća kaznu od milion evra dnevno dok u potpunosti ne primeni predviđene mere, preneo je Rojters.

Sud EU ističe da Mađarska nije preduzela mere da bi se uskladila sa presudom iz 2020. godine u vezi sa pravima podnosilaca zahteva za međunarodnu zaštitu da ostanu u Mađarskoj do konačne odluke o njihovoj žalbi protiv odbijanja njihove prijave, kao i proterivanja državljana trećih zemalja koji ilegalno borave u toj državi.

Mađarska vlada je ranije tvrdila da je presuda iz 2020. godine sporna jer je već zatvorila tzv tranzitne zone i pooštrila pravila koja zabranjuju buduća podnošenja zahteva za azil.

Evropska komisija (EK) podnela je drugu prijavu protiv Mađarske sudu EU početkom 2022. godine, navodeći da Mađarska nije preduzela sve neophodne mere da bi postupila u skladu sa presudom iz 2020. godine, prenosi Tanjug.

 

 

 

IZVOR:N1,POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*