Evroregion DKMT u prve dve decenije ispunio svoju misiju

Svečanom sednicom održanom u Skupštini AP Vojvodine, Evroregija Dunav–Kriš–Moriš–Tisa danas je obeležila dve decenije od osnivanja.


Evroregija DKMT osnovana je 21. novembra 1997. godine u Segedinu. Cilj saradnje je, prema namerama osnivača, bio da se razvije i proširi saradnja između lokalnih samouprava iz pograničnih područja Mađarske, Srbije i Rumunije, na planu privrede, obrazovanja, kulture, nauke i sporta, te da podrži uključenje regiona u procese evropske integracije.

Članice Evroregije DKMT danas su županije Arad, Timiš i Karaš Severin iz Rumunije, Čongrad i Bač Kiškun iz Mađarske i AP Vojvodina iz Srbije.

Sednicu su otvorili predsednik Pokrajinske vlade i predsedavajući Regionalne saradnje DKMT Igor Mirović i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.
Predsednik Mirović je naglasio da je dvodecenijsko kontinuirano trajanje Evroregije DKMT, potvrda da je vreme proverilo i potvrdilo opravdanost početne ideje njenih osnivača – povezivanje delova naših zemalja u cilju produbljivanja međusobne saradnje u privredi, kulturi, nauci, sportu i drugim oblastima.

„Evroregion DKMT je u prve dve decenije ispunio svoju misiju, jer smo uspeli da se bolje upoznamo, da podstaknemo jedni druge na dodatne vidove saradnje i da kroz čitav niz projekata tu saradnju i utemeljimo“, kazao je Mirović.

On je dodao da opravdanost ideje o prekograničnoj saradnji i povezivanju u okviru Evroregije DKMT upečatljivo potvrđuju preko 30 zajedničkih projekata koji su, u međuvremenu, realizovani. Tu su, kako je Mirović naveo, i projekti koji tek predstoje, kao što je „Železnički put snova“, u okviru kojeg će biti revitalizovana železnička pruga „Segedin – Subotica – Bačalmaš – Baja“, ili „Višebojna saradnja“ koja podrazumeva izgradnju regionalnih turističko-kulturnih centara u Morohalomu i na Paliću.

Predsednik Pokrajinske vlade je dodao da su sve oblasti saradnje koju ostvarujemo u okviru Evroregije DKMT važne, ali da posebnu pažnju treba da posvetimo zajedničkim projektima vezanim za ubrzaniji ekonomski razvoj. On je dodao da pored nastupa prema evropskim fondovima, Evroregija ima kapacitet i znanja da efikasno podstiče i povezivanje naših kompanija i doprinese njihovoj mnogo intenzivnijoj saradnji.

„Ovih 20 godina unazad mogu, u ime AP Vojvodine, da ocenim kao veoma dobre. U narednih 20 godina ćemo pokušati da saradnji damo nove oblike i nova značenja, da je učinimo još efikasnijom, još dubljom i još plodotvornijom“, zaključio je Mirović.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*