Fajnenšel tajms: G7 mora da shvati dva više ne može da upravlja svetom

Foto: Youtube Printscreen
Članice BRIKS-a su ujedinjene u nastojanju da ne zavise više od hirova SAD i njihovih saveznika koji su dominirali svetom u protekla dva veka, piše kolumnista FT.

Ekonomska dominacija „Grupe sedam” i unipolarni svet koga predvode Sjedinjene Američke Države su istorija, tvrdi kolumnista Fajnenšel tajmsa Martin Volf i napominje da iako je G7 i dalje najmoćniji ekonomski blok na svetu, njegov udeo u svetskoj ekonomiji u poslednih dvadesetak godina opao je sa 44 na 30 odsto. U isto vreme udeo Kine je porastao sa sedam na 19 procenata.

Kina je sada ekonomska supersila koja je preko svoje inicijative „Pojas i put“ postala i veliki investitor (i kreditor) u zemljama u razvoju, daleko važniji ekonomski partner od G7.

Brazil je jedna od tih država, iako je predsednik Lula da Silva prisustvovao nedavno održanom samitu G7 u Japanu. Jednostavno kineski uticaj se ne može više ignorisati.

G7 ima ambiciju da se približi pojedinim zemljama, što su i pokazali u Hirošimi. Pozvali su Brazil, Indiju, Indoneziju, Vijetnam, Australiju i Južnu Koreju, ali to je zanemarljivo u odnosu na 19 država koje žele da se pridruže BRIKS-u.

„BRIKS je na putu da postane relevantna svetska organizacija, a njene članice su ujedinjene u nastojanju da ne zavise od hirova SAD i njihovih saveznika koji su dominirali svetom u protekla dva veka. Uostalom koliko dugo G7 uopšte može da nastavi da se tako ponaša ako se ima u vidu da okuplja tek deset odsto svetske populacije, navodi kolumnista „Fajnenšel tajmsa”.

Printskrin – Tviter MV

Još veće pitanje je, dodaje on, kako će se upravljati globalnom ekonomijom.

Da li će MMF i Svetska banka nastaviti da budu bastioni moći G7 u sve podeljenijem svetu?

Ako je tako, kako i kada će dobiti neophodne nove resurse? Kako će se usklađivati sa organizacijama koje stvaraju Kina i njeni saveznici?

Volf se pita zar ne bi bilo bolje da se prizna realnost ogromne promene ekonomske moći u svetu, te da joj se prilagodi posebno imajući u vidu da Kina neće nestati.

Što se pak političkih ciljeva članica G7 tiče, pre svega rata u Ukrajini, to je isključivo borba Zapada. Većina sveta ima druge brige. Dakle, Zapad će odrediti opstanak Ukrajine.

G7 mora da brani svoje vrednosti i svoje interese. Ali više ne može da upravlja svetom, iako će sudbina sveta biti i sudbina članova grupe. Ponovo se mora pronaći put za saradnju, zaključuje „Fajnenšel tajms”.

 

 

 

IOZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*