Fajzer objavio da je njegova vakcina protiv korone efikasna 90 odsto

(Foto Beta/AP)

PARIZ – Vakcina protiv koronavirusa koju razvijaju američki Fajzer i nemački Biontek je efikasna 90 odsto prema prvim rezultatima testiranja u trećoj, poslednjoj fazi koja je u toku, saopštile su danas te dve kompanije.

Prema preliminarnim rezultatima testiranja, zaštita pacijenata dobijena je sedam dana posle druge od dve doze vakcine i 28 dana posle prve.

„Više od osam meseci od početka najgore pandemije u više od sto godina mislimo da ova faza predstavlja značajan korak napred za svet u našoj borbi protiv kovida-19”, rekao je generalni direktor Fajzera Albert Burla u saopštenju.

„Prva grupa rezultata testova iz faze tri daje prvobitne dokaze o kapacitetu naše vakcine da spreči kovid-19”, rekao je on, javlja Beta.

Ova analiza, koju je obavilo nezavisno telo, posmatrala je 94 infekcije zabeležene do sada u studiji u koju je uključeno gotovo 44.000 ljudi u SAD i još pet zemalja.

„Mi smo u situaciji da potencijalno možemo da pružimo neku nadu. Vrlo smo ohrabreni”, rekao je doktor Bil Gruper viši potpredsednik Fajzera za klinički razvoj.

Vakcine koje proizvodi Fajzer i njegov nemački partner Biontek su među deset mogućih kandidata za vakcinu koji su u kasnoj fazi testiranja širom sveta.

Na osnovu projekcija Fajzer i Biontek su naveli da predviđaju da obezbede do 50 miliona doza vakcine u 2020. i do 1,3 milijarde doza 2021.

Još jedna američka kompanija, Moderna, takođe je navela da se nada da će moći da aplicira za odobrenje svoje vakcine u američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA) kasnije ovog meseca, prenosi agencija AP.

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*