„Fajzer” objavio efikasnost vakcine protiv koronavirusa od 95 odsto u finalnoj analizi testiranja

(Foto Tanjug)

Američka kompanija „Fajzer” i njen nemački partner „Biontek” objavili su danas da je njihova vakcina protiv koronavirusa efikasna više od 95 odsto u finalnoj analizi njihovog masovnog testiranja u fazi tri.

Saopštili su da je time vakcina dostigla ključni uslov koji će omogućiti kompaniji da „već narednih dana” aplicira za odobrenje kod američke Uprave za hranu i lekove (FDA).

Ako FDA da zeleno svetlo „Fajzerovoj” vakcini, ta kompanija će verovatno ući u istoriju kao prva koja je dobila odobrenje FDA za vakcinu protiv kovida 19, prenosi Ej-Bi-Si na svom sajtu, prenosi Beta.

„Fajzer” već planira da počne isporuku miliona doza vakcine najosetljivijim segmentima stanovništva čim vlada da odobrenje, moguće pre kraja 2020. godine, navela je kompanija.

Samo prošle nedelje „Fajzer” i „Biontek” objavili su da je, po preliminarnim podacima, njihova vakcina protiv koronavirusa efikasna preko 90 odsto, pošto su tokom probe koja je obuhvatila preko 43.000 volontera, 94 pacijenta razvila simptome kovida 19.

Ali sa pandemijom u jeku u SAD i širom sveta nije trajalo dugo da se inficira još volontera što je brzo dovelo do 170 slučajeva pozitivnih na kovid 19 u „Fajzerovoj” probi, čime se prelazi potrebna granica za „finalnu” analizu efikasnosti vakcine.

U saopštenju objavljenom danas, kompanija je navela da su, među 170 volontera koji su dobili kovid 19 u kliničkoj probi, 162 primila placebo, a samo osam inficiranih je dobilo pravu vakcinu.

To znači da je „Fajzerova” vakcina efikasna oko 95 odsto u sprečavanju kovida 19 sa simptomima, navodi Ej-Bi-Si.

„Fajzerovo” ažuriranje podataka o efikasnosti usledilo je pošto je druga američka kompanija, Moderna, objavila ove nedelje da je njena vakcina efikasna 94,5 odsto po preliminarnoj analizi podataka.

Fajzer je naveo da će uputiti zahtev za odobrenje i drugim regulatornim telima u svetu, preneo je Si-En-En.

Efikasnost vakcine je nepromenljiva u odnosu na starost, rasu i etničko poreklo, a primećena efikasnost kod starijih od 65 godina je 94 odsto, naveli su „Fajzer” i „Biontek” u zajedničkom saopštenju.

Još se ne zna koji nivo imuniteta se dobija posle vakcinisanja, ni koliko on traje. Dobrovoljci u testiranju će se pratiti dve godine da bi se dobio odgovor na ta pitanja.

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*