Fajzer: U martu će biti spremna vakcina protiv omikrona

epa09191342 A medical staff prepares a dose of Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine at a vaccination center in Pristina, Kosovo, 11 May 2021. The European Commission and Austria announced on 20 April that a total of 651,000 doses of Pfizer-BoiNTech vaccines will be delivered to the Western Balkan region, on a weekly basis, from early May to August. Of these, 95,000 vaccines are dedicated for Kosovo. EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Generalni direktor „Fajzera“ Albert Burla rekao je za Si-En-Bi-Si da će vakcina protiv koronavirusa koja targetira omikron biti spremna u martu, a kompanija je već počela da proizvodi prve doze.

Albert Burla je rekao da još nije jasno da li je vakcina protiv omikrona neophodna i da li će biti korišćena, ali će „Fajzer“ imati spremne doze jer ih neke zemlje već potražuju.

 

 

Izvor: EPA-EFE (Valdrin Xhemaj)

 

Nova vakcina će biti delotvorna i kada je reč o drugim sojevima, rekao je Burla.

„Nadamo se da ćemo proizvesti nešto što će pružati mnogo, mnogo bolju zaštitu protiv infekcije“, rekao je Burla dodajući da je trenutna zaštita od teških stanja dobra „ako se primi, recimo, treća doza“.

Istraživanje britanske Zdravstvene bezbednosne agencije pokazalo je da su „Fajzerova“ i „Modernina“ vakcina, do 20 nedelja od primanja druge doze, delotvorne u sprečavanju simptomatskih slučajeva u svega 10 odsto slučajeva. Međutim, studija je pokazala i da su i dalje delotvorne u sprečavanju teškog oboljenja.

Takođe, pokazalo se da buster doza podiže taj procenat na 75 odsto.

Prvi epidemiolog Amerike Entoni Fauči rekao je u decembru da nema potrebe za buster dozom koja bi targetirala omikron, jer su se sadašnje buster doze pokazale efikasnim u borbi protiv tog soja.

Međutim, i generalni direktor „Moderne“ Stefan Bansel je rekao da rade na pripremi buster doze koja bi targetirala omikron. Ona uskoro ulazi u kliničku studiju, i trebalo bi da do jeseni bude spremna.

Burla je, inače, rekao da se još ne zna ni da li je potrebno davati četvrtu dozu, ali da će kompanija sprovesti eksperimente i to utvrditi.

U Izraelu se primenjuje i četvrta doza kod starijih od 60 godina, ljudi sa ugroženim imunim sistemom i kod zdravstvenih radnika.

Izvor: RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*