Favoriti u trci za Oskara „Avatar: Put vode” i „Elvis”

Foto: pixabay.com

LOS ANĐELES- Američka filmska akademija saopštila je danas nominovane za nagrade Oskar koje će biti dodeljene 95. put 12. marta na svečanosti u Los Anđelesu. Na kratkoj svečanosti proglašenja nominacija voditelji Riz Ahmed i Alison Vilijams su saopštili da se za najbolji film takmiče „Na zapadu ništa novo”, „Avatar: Put vode”, „Duhovi ostrva”, „Elvis”, „Sve u isto vreme”, „Fabelmanovi”, „Tar”, „Top gan: Maverik”, „Trougao tuge” i „Žene govore”.

Za najboljeg reditelja nominovani su Martin Mekdona za „Duhove ostrva”, Danijel Kvan i DAnijel Šajnert za „Sve u isto vreme”, Stiven Spilberg za „Febelmanove”, Tod Fild za „Tar” i Ruben Ostlund „Trougao tuge”. Oskara za najbolju mušku ulogu mogu dobiti Ostin Batler za „Elvisa”, Kolin Ferel u „Duhovima ostrva”, Brendan Frejzer u „Kitu”, Pol Meskal za „Aftersun” i Bil Naji u „Živeti”.

Nominovane za najbolju žensku ulogu su Kejt Blančet u filmu „Tar”, Ana De Armas u „Plavuši”, Andria Rajzboro za „To Leslie”, Mišel Vilijams u „Febelmanovima” i Mišel Jo u „Sve u isto vreme”. Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu mogu dobiti Brendan Glison i Beri Kjogan za „Duhove ostrva”, Brajan Tajri Henri za „Causeway”, Džad Herš u „Fabelmanovima” i Ki Hui Kvan za „Sve u isto vreme”.

Za najbolju sporednu žensku ulogu nominovane su Anđela Baset za film „Crni panter – Vakanda zauvek”, Hong Čau u filmu „Kit”, Keri Kondo „Duhovi ostrva”, kao i Džejmi Li Kerti i Stefani Šu za „Sve u isto vreme”. Za najbolji strani film nominovani su nemački „Na zapadu ništa novo”, argentinski „Argentina,1985”, belgijski „Blizu”, poljski „EO” i irska „Tiha devojka”.

Za najbolji scenario nominovani su Mekdona za „Duhovi ostrva”, za „Sve u isto vreme” Kve i Šajnert, Spilberg i Toni Kušner za „Fabelmanove”, Fild za „Tar” i Ostlund za „Trougao tuge”. Za najbolju muziku nomonovani su „Na zapadu ništa novo”, Babilon”, „Duhovi ostrva”, „Sve u isto vreme” i „Fabelmanovi”.

Saopštene su i nominacije i u ostalim kategorijama među kojima su za najbolji dokumentarni film, najbolji kratki dokumentarni film, za montažu, vizuelne efekte, filmsku fotografiju i druge, prenosi Tanjug.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*