„Festival ćiriličnih brendova“ u ponedeljak u Kineskoj četvrti

NOVI SAD: Treći „Festival ćiriličnih brendova“ biće održan, u organizaciji Udruženje građana „Klub O2“ u ponedeljak, 25. oktobra, od 10 do 14 sati u Kineskoj četvrti, Bulevar despota Stefana.
OPENS 2019 Foto: OPENS 2019/promo
Foto: OPENS 2019

Koordinator OPENS-a Vukašin Grozdanović će đake, koji će učestvovati u panel diskusiji i predavanju, upoznati s projektom OPENS-a i predstaviti koncept rada Kineske četvrti. Na ovogodišnjem festivalu za novosadske učenike pripremljena je panel diskusija od 10 do 12.30 sati i predavanje čiji su učesnici: upravnik Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljiljana Petrović Zečić, direktor Istorijskog arhiva Petar Đurđev, profesor srpskog jezika i književnosti dr Jasmina Pivnički, reditelj i vanredni profesor Petar Stanojlović i direktor Centra za društvenu stabilnost Ognjen Karanović.

Centralni događaj biće premijerno predstavljanje izložbe „Stripovjetke“, s čuvenim delima Petra Kočića. Autor izložbe je JU Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske. Osim toga, biće predstavljen „Blokstok“ – najstariji aktivni novosadski muzički festival, osnovan 1998. godine. Tokom gotovo dve i po decenije rasta i razvoja, prevazišao je okvire lokalne zajednice iz koje je potekao, te je prerastao u kulturni događaj od regionalnog značaja. U poslednjih nekoliko godina festival upotrebljava i promoviše srpsku ćirilicu. Predavač će biti direktor festivala Marko Tančik, a prezentacija će trajati 35 minuta.

Povod za panel diskusiju je Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma koji su ove godine usvojile Narodna skupština Republike Srbije i Narodna skupština Republike Srpske.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*