Film Daneta Komljena na Berlinalu

Scena iz filma „Poslevode” (foto FCS)

Svetska premijera filma „Poslevode”, reditelja Daneta Komljena, biće održana u februaru na 72. Berlinskom filmskom festivalu – Berlinale 2022, u okviru selekcije Forum, najavili su danas producenti. Berlinski filmski festival biće održan od 10. do 20. februara.

Film „Poslevode” prati Jonaša, koji studira insekte i ribe, i Signe, koja studira listove i trave. Nakon dana provedenog u baštama i bibliotekama, oni se sretnu, vozom napuste grad i postave svoj šator na obali jezera.  Dok čitaju, jedu voće, lutaju kroz šumu i plivaju u hladnoj vodi, okolni svet deluje sve dalji i dalji.

Pojavi se stranac i nastaje trio. Ali postoje i drugi trouglovi, druga jezera, drugačija mesta, drugačija vremena.

„Ideja je bila da napravimo film fluidan poput same vode, da započnemo jednu priču i navedemo je da teče, neprimetno, do naredne priče, plutajući dalje i dalje dok se ne pojave paralele, rime i ođeci. Polazna tačka su bile priče o potopljenim naseljima i istorijama od koje smo došli do studije određenog pejzaža, refleksivne površine na koju se projektuju priče i slike.

Film istražuje jezera kao ekosisteme i zbirnice imaginarnog, koristeći film da zabeleži mnoštvo životnih oblika, jezera, materijala, vremena i načina bivanja zajedno”, rekao je Komljen.

Film je koprodukcija Nemačke, Južne Koreje, Španije, Srbije. Sastoji iz tri dela, od kojih je svaki snimljen u različitom delu sveta i drugačijom tehnikom snimanja, od 16mm i 8mm filmskom trakom do savremenih digitalnih kamera, krećući se između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti i između dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih formi, prenosi Tanjug.

Ovo je Komljenov drugi dugometražni film.

Nakon velikog svetskog festivalskog uspeha prvog filma „Svi severni gradovi”, ali i uspeha kratkih filmova „Fantastične rečenice” i „Naše telo” koji mu je doneo i nominaciju za najbolji kratki film na Evropskim filmskim nagradama 2015, Komljen je širom sveta prepoznat kao veoma značajan autor umetničkog filma.

Zahvaljujući specifičnom filmskom izrazu specijalne projekcije i retrospektive njegovih dela organizovane su u Linkoln centru u Njujorku, kao i u Institutu moderne umetnosti u Londonu.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*