Film o jugoslovenskom roku

Dokumentarni film reditelja Milana Nikodijevića „Zarobljeno vreme“ o počecima i razvoju rokenrola u SFRJ kroz iskustvo i sećanje novinara i rok kritičara Petra Pece Popovića prikazan je u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Popović putuje kroz šest postjugoslovenskih država i u Beogradu, Kragujevcu, Sarajevu, Skoplju, Herceg Novom, Zagrebu i Ljubljani razgovara sa svojim prijateljima, rok muzičarima iz nekadašnje zajedničke zemlje o značaju jugoslovenskog roka i njegovoj ulozi u odrastanju tadašnjih generacija.

Popovićevi sagovornici o rok nasleđu SFRJ, ali i muzici danas su Goran Bregović, Srđan Gojković Gile, Jura Stublić, Vlatko Stefanovski, Josipa Lisac, Momčilo Bajagić Bajaga, Janez Bončina, Siniša Škarica…

Popović je u izjavi FoNetu rekao da je film snimljen kao „road movie“ u trajanju od 105 minuta, ali da je prvobitna ideja bila da se napravi televizijska serija u šest nastavaka o rok muzičarima sa kojima je on sarađivao i stasavao.

Ogrešili smo strašno dušu što film ne može da traje pet sati, pa da ubacimo svih 112 sagovornika, dodao je Popović.

Prema Popoviću, film „Zarobljeno vreme“ pokazuje da je ostao svojevrsni duh i da su generacije koje su stvarale jugoslovenski rok svesne u čemu su učestvovale i kakav su trag ostavile.

Film govori o nečemu što nije pobeđeno u ovim političkim udesima koji su se desili 90-ih godina, zaključio je Popović. Film „Zarobljeno vreme“ je prvi put prikazan na festivalu Svetskog muzičkog filma u Šibeniku i na toj manifestaciji je i nagrađen.

 

Izvor: danas.rs

 

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*