Finalni udar kartelu hrvatskog narko-bosa: Zaplena više od osam tona kokaina, 40 uhapšenih

MUP RH

Europol je objavio da je finalizirao operaciju kojom je raskrinkan veliki krijumčarski lanac droge iz Južne Amerike u Evropu. U njemu je učestvovala i hrvatska policija jer su se, kako je saopšteno, skladišta droge nalazila i u Hrvatskoj.

Pune tri godine istražitelji su radili na ovom slučaju a celu operaciju koordinirao je Europol. Na kraju je razbijen još jedan kokainski kartel preko kojeg su tone kokaina stigle iz Kolumbije, Brazila i Ekvadora u Evropsku uniju.

Kanal prema Evropi

Osumnjičeni su organizvali krijumčarenje droge morskim putem preko centara u Zapadnoj Africi i na Kanarskim ostrvima. Kada je droga stigla na evropsko tlo distribuirala se dalje preko kriminalnih centara u Belgiji, Hrvatskoj, Nemačkoj, Italiji i Španiji.

Vođe ove grupe nalazile su se privremeno u Turskoj i Dubaiju. Iako nije zvanično potvrđeno, poznato je da je upravo u Turskoj bio uhapšen Nenad Petrak, hrvatski narko-boss koji je nedavno i izručen i čeka suđenje u Splitu.

N1 Zagreb je dobio nezvanične informacije da je upravo on jedan od osumnjičenih.

Europol potvrđuje da je koordinisao operaciju u avgustu 2023. kada je španska policija presrela plovilo sa 700 kilograma kokaina. Na njemu je bila italijansko-hrvatska posada. I ranije je u operaciji koja je imala kodni naziv Falkuša, a inicirala ju je hrvatska policija, na Kanarskim ostrvima zaplenjena gotovo tona kokaina.

Koliko je ljudi uhapšeno?

U finišu akcije uhapšene u Španiji su uhapšene još četiri osobe i zaplenjeni su luksuzni satovi, oružje i novac, kao i drugi dokazi.

Ukupno je iz ovog klana slobode lišeno 40 ljudi, a zaplenjeno je osam tona kokaina. Oko 12,5 miliona evra vredne imovine blokirano je u Brazilu, a još oko 50 miliona evra u Srbiji.

Pronađena je i kriptovana komunikacija iz koje proizlazi koju je ko ulogu imao u ovom krijumčarskom kanalu.

 

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*