Finska gradi mesto na koje ljudi neće kročiti 100.000 godina

Foto: Pixabay

Finska se priprema da postane prva zemlja koja će trajno zakopati svoje istrošene nuklearne gorivne cevi duboko ispod zemlje u mestu Onkalo, smeštenom na ostrvu Olkiluoto.

Ova inicijativa, vredna milijardu evra, planira započeti s radom za otprilike dve godine. To će biti prvo trajno skladište istrošenog nuklearnog goriva na svetu, piše N1.

Onkalo, dubok 450 metara u steni, dizajniran je za čuvanje visoko radioaktivnog nuklearnog otpada koji ostaje opasan hiljadama godina.

Ovaj korak Finska je napravila unapred u rešavanju problema nuklearnog otpada, a mnoge druge zemlje, uključujući Veliku Britaniju, Sjedinjene Američke Države, Švedsku, Francusku i Kanadu, već traže slično rešenje.
„Finska je barem deceniju ispred svih ostalih“, kaže Garet Lou, profesor radiohemije na Univerzitetu u Helsinkiju, koji nije uključen u finski projekt, piše BBC.
Međutim, zakopavanje nuklearnog otpada duboko ispod zemlje izaziva rasprave o dugoročnoj bezbednosti i komunikaciji s budućim generacijama o opasnosti koja se krije u dubini zemlje.
Naime, istrošeno gorivo jedna je od najtežih vrsta otpada za upravljanje jer je vrlo opasno, a proizvodi nivo zračenja koja bi mogla usmrtiti osobu u blizini.
Ipak, prema Louu, naučni konsenzus je da je geološko odlaganje stotinama hiljada godina u posebno dizajniranim odlagalištima kao što je Onkalo, sa stabilnom stenskom formacijom, „najizvodljiviji pristup“ za istrošeno nuklearno gorivo.
„Imamo inženjerska rešenja za kopanje i tunelisanje, odlaganje otpada i izgradnju barijera kojima ga okružujemo“, rekao je on.
IZVOR:021.RS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*