Firme iz SAD mogu da rade s Huavejem na standardima za 5G

Фото: pixabay.com

VAŠINGTON: Američke kompanije mogu da sarađuju sa Huavejem na uspostavljanju standarda za tehnologije nove generacije, saopštilo je Ministarstvo trgovine SAD.

Foto: pixabay.com

Ovo je važna odluka jer ona znači da će američke firme moći da učestvuju u formiranju standarda, odnosno definisanju tehničkih detalja i pravila koja regulišu rad kritičnih tehnologija, izveštava CNBC.

Huavej je u maju 2019. stavljen na takozvanu američku crnu listu preduzeća, čime je kompanijama u SAD istovremeno ograničeno poslovanje sa kineskim tehnološkim gigantom i moraju da traže dozvolu za prodaju svojih proizvoda kineskoj firmi.

Međutim, crna lista je stvorila konfuziju po pitanju da li američke firme mogu da se uključe u razgovore o uspostavljanju standarda i da učestvuju u organizacijama u kojima je prisutan i Huavej.

Ministarstvo trgovine je usvojilo izmenu pravila, kojom je otvoren put američkim firmama da mogu da sarađuju sa Huavejem u telima za utvrđivanje standarda.

„Sjedinjene Države neće odustati od liderstva u globalnim inovacijama. Ova mera potvrđuje važnost korišćenja američke inventivnosti za napredak i zaštitu naše ekonomske i nacionalne bezbednosti“, naveo je u saopštenju ministar za trgovinu SAD Vilbur Ros.

„Ministarstvo je posvećeno zaštiti američke nacionalne bezbednosti i spoljnopolitičkih interesa i podstiče američku industriju da se potpuno angažuje i zagovara da američke tehnologije postanu međunarodni standardi“, piše u saopštenju.

Savet za industriju informacionih tehnologija (ITI), globalno telo za trgovinu tehnologijama, pozdravio je taj korak.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*