Fondacija Tijana Jurić u četvrtak predaje potpise građana

Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“, u četvrtak, 9. novembra, u 13 sati predaće Skupštini Srbije više od 150.000 potpisa građana, prikupljenih u okviru narodne inicijative za uvođenje kazne doživotnog zatvora za ubistvo deteta, maloletnika ili trudne žene.

Narodna inicijativa održana je u više od 40 gradova u Srbiji od 23. do 29. oktobra, saopštila je večeras Fondacija.

Broj prikupljenih potpisa višestruko je premašio 30.000, neophodnih za ulazak u skupštinsku proceduru. Davanjem potpisa, građani su se ujedinili u stavu da trenutna maksimalna kazna od 30 do 40 godina za najteže oblike teških ubistava dece, nije dovoljna, te da je došlo vreme za promene, navedeno je u saopštenju.

Podseća se da je Fondacija 3. maja predsednici skupštine Maji Gojković predala predlog izmene Krivičnog zakonika, koji podrazumeva uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteže oblike teških krivičnih dela kakva su ubistvo deteta, maloletnika ili trudne žene.

Istim predlogom, kako se navodi, Fondacija koja se dve i po godine intenzivno bori za bolju bezbednost dece u Srbiji, traži i da tako osuđena lica nemaju pravo na uslovni otpust.

Igor Jurić kaže da je narodna inicijativa bila logičan korak nakon što smo „nekoliko meseci čekali da naš predlog uđe u skupštinsku proceduru“.

„Istrajni smo u svakoj borbi za bolju bezbednost sve naše dece. Tako je bilo i sa ‘Tijaninim zakonom’, a sada i sa inicijativom za uvođenje nove sankcije za najsvirepije ubice dece“, kaže Igor Jurić.

Inicijativa za izmenu Krivičnog zakonika druga je inicijativa Fondacije „Tijana Jurić“. Prethodno, 2014. godine ova organizacija podnela je inicijativu za izmenu Zakona o policiji, da bi u julu 2015. godine poslanici Skupštine Srbije usvojili njihov predlog, koji je simbolično nazvan „Tijanin zakon“.

 

Izvor: rtv.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*