Francuska ne isključuje mogućnost Bregzita bez sporazuma

EPA-EFE/MOHAMMED BADRA
PARIZ –

Francuska državna sekretarka za evropske poslove Ameli de Monšalen kaže da ne može da isključi mogućnost Bregzita bez sporazuma između Brisela i Londona iako je, kako je istakla, postizanje dogovora u interesu Velike Britanije, koja je 31. januara napustila EU.

„Britanci su ti kojima je sporazum najpotrebniji. Posle epidemije, oni ne mogu da izdrže još jedan šok i ne bi imali pristup sigurnosnoj mreži koju Evropa predstavlja, niti fondu podsticaja“, rekla je De Mon Šalen za Radio Europ 1, misleći na ekonomske posledice pandemije korona virusa.

EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Britanski premijer Boris Džonson rekao je juče francuskom predsednik Emanuelu Makronu da pregovori o eventualnom sporazumu moraju da budu okončani pre početka jeseni, ali je De Monsalenova odbacila takav pritisak iz Londona, navodi Rojters.

„Nećemo popustiti pred takvim pritiskom u pogledu roka, pred tim sprintom koji Britanija želi da nam nametne nadajući se da ćemo posustati. Sporazum ne želimo samo zato da bismo imali nekakav sporazum, već hoćemo uravnotežen sporazum“, objasnila je francuska državna sekretarka.

Tranzicioni period, tokom kojeg će Velika Britanija ostati u carinskoj uniji EU i u okviru zajedničkog tržišta Unije, ističe 31. decembra, a Džonson je isključio mogućnost njegovog produženja.

Iako obe strane u pregovorima tvrde da je dogovor i dalje moguć, priznaju da vreme ističe, budući da velikog napretka za sada nema a, prema jednom internom dokumentu u koji je uvid imao Rojters, nemačka vlada je pozvala ostale zemlje-članice EU da se pripreme za Bregzit bez sporazuma.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*