Fudbalski sudija na detektoru laži

iči na naša posla: nezadovoljan suđenjem u prvom kolu ruskog prvenstva Spartak zapretio istupanjem iz lige, posle šestog kola izbio na prvo mesto, ali sad su sudije okrivljene da njemu pomažu

Pandorina kutija širom otvorena u Novom Sadu: tadašnji trener Partizana Savo Milošević u raspravi sa rukovodstvom Vojvodine (Foto V. Marković)

Naše prvenstvo se nastavlja s gradonosnim oblacima iznad fudbalskih polja. Navukli su se posle međusobnih utuka između Partizana, nezadovoljnog suđenjem, i saveza, nezadovoljnog takvim ponašanjem Partizana.

Pandorina kutija, koja je kod nas stalno odškrinuta, skroz je otvorena posle poraza „crno-belih ” u Novom Sadu od Vojvodine s 3:2. Taj meč je odigran pre gostovanja naše reprezentacije u Rusiji, gde je tamošnja fudbalska atmosfera, takođe, dovedena do usijanja.

Etički komitet Fudbalskog saveza Rusije je 2. septembra odredio kaznu od 200.000 rubalja predsedniku moskovskog Spartaka Fedunu zato što je posle utakmice protiv Sočija zapretio da će njegov klub da napusti ligu zbog zlonamernog suđenja. Za tog milijardera (potpredsednik „Lukojla”)  2.233 evra, koliko bi trebalo da plati, nije ništa, ali prekjuče je uložio žalbu na tu presudu.

U Spartaku smatraju da se protiv njih već duže vreme vodi zavera i da sudije namerno greše na njegovu štetu. Kad je prenoćio Fedun je pružio priliku „zaverenicima” da se poprave rekavši da će pretnju da sprovede u delo, ako se ovako nešto još jednom ponovi.

Moskovski „crveno-beli” su uoči utakmice Rusija – Srbija izbili na čelo tabele. Ali, sada se Arsenal iz Tule, trenutno treći, žali da je on oštećen na gostovanju protiv Spartaka.

Pri rezultatu 1:1, u 42. minutu, pomoćni sudija je umesto kornera za njih dodelio loptu Moskovljanima. Igrač tima iz Tule Lesovoj se pobunio protiv takve odluke, pa je dobio drugi žuti karton, njegov tim je uskoro primio gol. Arsenal je ostao praznih ruku, a taj igrač je u međuvremenu, 7. septembra, potpisao za moskovski Dinamo.

Rukovodstvo Arsenala je predložilo da se osumnjičeni sudija, koji je bio na metar od događaja, pošalje na detektor laži, kako je to urađeno za krivca što je dosuđen penal protiv Spartaka, drugi na utakmici, iz koga je Soči izjednačio (2:2). Taj grešnik Jeskov je odstranjen od suđenja do 10. oktobra ove godine.

I tako dalje. U ruskom fudbalu su, kao i kod nas, sudije stalno na meti i uvek ima dovoljno onih, koji dolivaju ulje na vatru svojim komentarima.

Ali, odavno je prošlo vreme kada se imalo razumevanje za posao, koji obavljaju sudije i savez. Tako je, na primer, Real, u nastavku sezone posle pandemije prozivao nadležne da raspored utakmica prave na njegovu štetu. Ili, recimo, Juventus, kako odmiče vreme, sve više diže glas da je zlonamernom izbačen u Drugu ligu.

Od bezbrojnih primera kod nas kao što Partizan sada razlog za poraz u Novom Sadu ne traži kod sebe (na primer, zašto u poslednjim minutima, nisu izvršene četiri izmene na koje je imao pravi i čime bi, nesumnjivo, ne samo osvežio tim koji se branio s desetoricom, nego i sekao ruku protivniku, koji je opsedao njegov gol), tako ni Crvena zvezda za izgubljenu titulu 2017. nije isticala da je na ključnoj utakmici protiv Voždovca njen igrač iz čista mira poslao loptu u svoj gol, koji je bez razloga napustio njen golman).

A bilo je džentlmenskih primera i kod nas. Na primer, 1951. Je Crvena zvezda u poslednjem kolu pobedila Partizan s 2:0, baš koliko joj je trebalo da prvi put postane prvak Jugoslavije. Na njenom slavlju pojavio se i Zlatko Čajkovski iz Partizana, čiji je rođeni brat Željko, prvotimac zagrebačkog Dinama, tugovao, jer je njegov tim zbog neznatno slabijeg gol-količnika ostao bez titule. Ili da su, na primer, igrači Crvene zvezde bili gosti na skupštini na kojoj je Partizan proslavljao svoju dvadesetogodišnjicu.

Razume se, ne znači da nema pokušaja da se po svaku cenu, i kod nas i u svetu, voda ne tera na svoju vodenicu, ali za to treba da se imaju dokazi.  Za sadašnje prilike dovoljna su i saopštenja. A igru Crvene zvezde u Tirani, Partizana protiv tima iz Rige, reprezentacije s Rusijom i Turskom ne samo da se već zaboravlja, nego kao da nisu ni bile na dnevnom redu.

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*