Garderoba Gabrijela Garsije Markesa ide na aukciju u dobrotvorne svrhe

Izvor: Yamil Lage/AFP

Garderoba slavnog kolumbijskog književnika Gabrijela Garsije Markesa biće ove nedelje na aukcijskoj prodaji u Meksiku, saopštila je njegova porodica.

Istovremeno sa prodajom oko 400 komada odeće književnika, u Meksiko Sitiju će u sredu biti otvorena Književna kuća Gabrijela Garsije Markesa u domu književnika u kojem je živeo nekoliko godina i napisao 1967. svoju čuvenu epsku novelu „Sto godina samoće“.

Direktorka Kuće je Markesova unuka Emilija Garsija Elizondo koja je izabrala komade odeće koje će biti na prodaji.

Prema njenim rečima, na prodaji će biti i odela književnika, ali i modni detalji, među kojima torbica sa olovkom kojom je pisao posvete na svojim delima.

Prihod od prodaje namenjen je fondaciji koja pomaže deci autohtonih zajednica u Meksiku.

Markes (1927-2014), dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1982, jedan je od najznačajnijih pisaca na španskom jeziku.

Bio je autor brojnih književnih dela, od kojih su medju najpoznatijima „Sto godina samoće“ i „Ljubav u doba kolere“.

Markes je bio jedan od najuticajnijih i najcenjenijih pisaca svoje generacije, i smatra se predstavnikom „magičnog realizma“ u kojem se prepliću mitovi i čarolija sa realnošću svakodnevnog života.

Njegova epska novela „Sto godina samoće“ prodata je u više od 50 miliona primeraka i prevedena na više od 25 jezika. Svoju poslednju knjigu, „Sećanja na moje tužne kurve“ objavio je 2004.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*