Gde i kako se obavlja testiranje za odlazak u Crnu Goru

epa08539087 A worker of Global Omnium Labs uses a Gamaser technique to analyze wastewaters in the search of coronavirus genomic residue, in Valencia, Spain, 10 July 2020. Countries around the world are taking increased measures to stem the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the COVID-19 disease. EPA-EFE/KAI FOERSTERLING

U Srbiji je moguće obaviti serološke i pi-si-ar testove na lični zahtev građana. Cene su 1.200 dinara za serološki test i 6.000 za pi-si-ar test. U nekim ustanovama se testiranja zakazuju, a u nekim ne. Najavljeno je da Crna Gora od sutra otvara granice sa Srbijom, ali najverovatnije uz obavezan pi-si-ar ili serološki ELISA test.

U Srbiji građani od 1. juna imaju mogućnost da urade serološki test na lični zahtev i otkriju da li imaju antitela na koronavirus. Cena testa je 1.200 dinara.

Ova vrsta tesiranja, poznata i kao „ELISA testiranje“, može da se obavi u domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje, u Zavodu za zaštitu zdravlja radnika železnice i Zavodu za zaštitu zdravlja studenata.

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Za ovaj test moguće je uzeti krv iz prsta ili iz vene ali je rezultat pouzdaniji iz venske krvi.

Kada je reč o pi-si-ar testiranju. Na sajtu RFZO je navedeno da građani mogu da obave to u domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje Srbije.

Cena testa je 6.000 dinara, a uplate je moguće izvršiti na isti tekući račun na koji se uplaćuje i testiranje na lični zahtev za brze serološke testove, objavljeno je na sajtu RFZO.

Tekući račun je 840-17750-34 dok se u polju poziva na broj upisuje jedinstveni matični broj građanina koji se testira.

Testiranje je moguće i za strane državljane. Uplata se vrši na isti tekući račun 840-17750-34, a umesto jedinstvenog matičnog broja, u polje poziv na broj upisuje se broj pasoša ili broj inostranog osiguranja.

Sve primedbe građana u vezi sa testiranjem na lični zahtev, mogu biti upućene putem broja telefona 064/8522-427

Na sajtu Instituta za javno zdravlje „Batut“ je navedeno da se serološko i pi-si-ar testiranje zakazuje na telefon 060/71-71-892, od 10 do 12 časova za prvi dostupni termin.

Navedeno je da se pi-si-ar testiranje zbog putovanja u inostrsnstvo na lični zahtev može obaviti u domovima zdravlja, Gradskom zavodu za javno zdravlje i na institutu Torlak.

Međutim, na sajtu Gradskog zavod za javno zdravlje Beograd piše da su svi termini za pi-si-ar testiranje do 20. avgusta popunjeni, i da zakazivanje počie ponovo 18. avgusta.

Prethodnih dana su objavljivane vesti da se testiranje na Torlaku ne zakazuje, dali da se stvaraju dugački redovi. Radno vreme je od 8 do 15 časova.

IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*