Generalna skupština UN osudila puč u Mjanmaru

(EPA-EFE/STRINGER)

NJUJORK- Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je danas rezoluciju kojom se osuđuje vojni puč u Mjanmaru i poziva na zabranu slanja oružja u tu zemlju.

Rezolucija, koja je usvojena četiri meseca nakon što je vojska svrgnula s vlasti vladu Aung San Su Ći, koja se zajedno sa drugim političarima sada nalazi u zatvoru, nije pravno obavezujuća ali odražava međunarodnu osudu vojnog puča.

Predlagači rezolucije nadali su se da će telo koje broji 193 članica jednoglasno usvojiti tekst konsenzusom, ali je Belorusija zatražila glasanje i jedina je glasala „protiv”.

Rezolucija koja je rezultat višemesečnih pregovora članica UN, usvojena je sa 119 glasova „za”, dok je 36 zemalja bilo uzdržano. Ostalih 27 članica nije glasalo, prenosi Rojters.

„Ne možemo živeti u svetu gde su vojni udari norma. To je potpuno neprihvatljivo”, rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš uoči glasanja, prenosi Tanjug.

Pristalice Su Ći na ulicama obeležili njen rođendan

Nejpjido– Pristalice Aung San Su Ći u Mjanmaru nosile su danas cveće u kosi i marširale na ulicama u čast obeležavanja njenog 76. rođendana koji provodi u pritvoru, nakon što ju je hunta zbacila sa vlasti u februaru.

Oni koji su danas nosili cveće i protestovali na ulicama smatraju da su ljudska i politička prava svrgnute liderke, koja je decenijama vodila borbu protiv ranijih hunti i bila poznata po cvetu u kosi, ugrožena, a poslali su poruku i zahtev vojnim vlastima za njeno puštanje i svih drugih koji su pritvoreni od kako je hunta preuzela vlast prvog februara.

Su Ći, koja je do prvog februara bila na položaju državnog savetnika, što je napribližnije funkciji premijera, sada je među skoro 5.000 ljudi koje je nalaze u pritvoru nakon što su se usprotivili puču, a više od 870, što je brojka koju vojne vlasti osporavaju, ubijeno je u sukobima širom zemlje, prema podacima Asocijacije za pomoć političkim zatvorenicima, prenosi Rojters.

Pristalice San Su Ći kažu da su optužbe protiv nje politički motivisane i osmišljene da okončaju njen politički život, a ova dobitnica Nobelove nagrade za mir suočila se nedavno sa još tri slučaja protiv nje, prenosi Tanjug.

Dve nove optužnice u ponedeljak povezane su sa posedovanjem toki-vokija, a jedan je na osnovu Zakona o upravljanju prirodnim katastrofama zbog kršenja propisa o korona virusu tokom kampanje za izbore na kojima je pobedila prošlog novembra.

Ona je, takođe, optužena za kršenje Zakona o službenim tajnama i Zakona o borbi protiv korupcije.

Protesti i sukobi se u Mjanmaru dešavaju gotovo svakodnevno otkako je Su Ći zbačena i zatvorena, a Generalna skupština Ujedinjenih nacija juče je usvojila uz podršku 119 zemalja rezoluciju kojom se osuđuje vojni puč u Mjanmaru i poziva na zabranu slanja oružja u tu zemlju.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*