Generalni štrajk u Kataloniji

Pristalice nezavisnosti Katalonije danas su organizovale generalni štrajk, protestvujući protiv hapšenja katalonskog lidera Karlesa Pudždemona i drugih članova katalonske vlade.

Štrajkači su blokirali puteve i vozove rano ujutru i time izazvali velike zastoje u saobraćaju, dok je dobar deo javnog prevoza radio sa minimalnim kapacitetom. Mnoštvo ljudi izašlo je na autoputeve i mahalo transparentima, uzvikujući „sloboda za političke zatvorenike“, prenosi AFP.

Na društvenim mrežama pojavile su se informacije da je došlo do manjih sukoba između štrajkača i policije.

Uprkos zastojima u saobraćaju, većina prodavnica u Kataloniji funkcionisalo je normalno.

Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je danas da bi izbori u Kataloniji sledećeg meseca trebalo da otvore „novo političko doba“ za taj region na severoistoku zemlje.

Rahoj je, takođe, izrazio nadu da će to rezultirati vraćanjem u normalne tokove i poštovanjem zakona.

„Nadam se da će izbori otvoriti novo političko doba koegzistencije, gde će se pravila poštovati, a španska privreda oporaviti“, istakao je Rahoj u parlamentu, prenosi AP.

On je tako odgovorio na pitanja opozicionih poslanika u vezi sa vanrednim merama prema Kataloniji.

Izbori u Kataloniji su zakazani za 21. decembar.

Pudždemon je juče, povodom izbora poručio da će sledećeg meseca „poraziti u glasačkoj kutiji“ ono što naziva „represijom španske vlade“ zbog želje Katalonije za nezavisnošću.

On kaže da Katalonija ima jedan način da postane Republika – pomoću demokratije, prenosi AP.

Pudždemon se bori da ne bude uzručen Španiji u kojoj je osam članova raspuštene katalonske vlade trenutno u pritvoru bez prava na kauciju dok čekaju rezultate istrage za smišljanje strategije za otcepljenje od Španije, prenose mediji.

Centralne vlasti u Španiji sada drže pod direktnom kontrolom severoistočni poluautonomni region u kom se, prema prvim anketama pred izbore zakazane za 21. decembar, priprema predizborna trka između separatista i pristalica ujedinjenja.

Pudždemon je zajedno sa svoja četiri ministra doputovao u Brisel pre nedelju dana, nakon što je centralna vlada Španije smenila katalonsku izvršnu vlast 28. oktobra i uvela direktnu kontrolu ti regionom čije proglašenje nezavisnosti nije priznala, a Ustavni sud Španije je saopštio da bi odvajanje Katalonije od Španije bilo nezakonito.

 

Izvor: rtv.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*