GO DS: Lutovac dobio podršku, njegovi protivnici sazivaju izbornu skupštinu

Ubedljivom većinom glasova članova Glavnog odbora Demokratske stranke (GO DS) danas je na sednici u Beogradu usvojen izveštaj predsednika stranke Zorana Lutovca, nako čega je potpredsednica stranka Dragana Rakić proglasila pobedu struje koju on predvodi.

Lutovac je rekao da su članovi GO uspeli da „odbrane DS od Aleksandra Vučića“, da je stranka tako ostala pri bojkotu današnjih izbora u Srbiji i da će nastaviti da se reformiše. „Nastavićemo sa reformama stranke, nastavićemo da gradimo Srbiju kakvu želimo“, dodao je Lutovac.

Nakon glasanja najpre je data pauza, a zatim je sednica prekinuta. Dragana Rakić saopštila je da je „grubo narušen rad“ GO i da nema uslova za nastavak zasedanja. Ona je dodala da će članovi GO DS biti naknadno obavešteni kada će sednica biti nastavljena.

GO DS: Lutovac dobio podršku, njegovi protivnici sazivaju izbornu skupštinu (VIDEO) 2
Foto: Twitter/Dragana Rakić

Protivnici Lutovca su, pošto je sednica prekinuta, u hodniku ispred sale objavili da sazivaju izbornu skupštinu stranke. „Raspisujemo izbore za predsednika i potpredsednika stranke“, rekao je potpredsednik DS Dragoslav Šumarac, koji je na tom skupu izabran za zamenika predsednika stranke.

Lutovac je rekao novinarima da je članovima GO samo u kratkim crtama izložio izveštaj o radu koji je usvojen pre pauze. On je naveo da nije bilo uslova da ga obrazlaže detaljno, već da je predstavio suštinu.

Na primedbe njegovih protivnika da treba organizovati izbornu skupštinu, Lutovac je rekao da ne insistira na celom mandatu. „Želim da ispunim ono što sam obećao, a to je da će se sprovesti suštinske reforme i da mešetari neće voditi stranku“, dodao je on.

Lutovac je prethodno optužio „neke od onih koji su protiv reforme stranke“ da su u direktnoj komunikaciji sa Srpskom naprednom strankom (SNS) i da je ta stranka vršila pritisak na neke članove GO DS „vezano za učešće na sednicama“.

Šumarac je rekao i da su potpisi 134 članova GO, koji su za izbornu skupštinu, verifikovani u Sekretarijatu DS. Po njegovim rečima, predsednik je trebalo da bude izabran najkasnije u roku od 60 dana.

Šumarac je rekao da je za predsednika tog organizacionog odbora izabrana Vida Ognjenović, kao i da su u njemu izmedju ostalih Goran Jajić, Gorica Mojović, Goran Ćirić i on.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Goran Ćirić je rekao da je sprečeno preuzimanje stranke od struktura koje su je nekad vodile.

U toku prepodneva, odmah nakon 10 časova, na ulazu u salu „Madlenijanum“, u Zemunu, u kojoj je održana sednica GO, obezbedjenje za koje Lutovčeve pristalice kažu da je angažo strane njegovih protivnika, nije dozvoljavalo ulazak svim članopvima GO.

„Ne znam ko je doveo ove ljude, ove što su dovedeni da prave incidente i spreče održavanje sednice“, kazao je Lutovac.

On je rekao da se preko „medija Aleksandra Vučića“, „pušta laž da ih je on doveo“, napominjući da ih je doveo „onaj koji želi da spreči sednicu“.

Isped zgrade su bili članovi Sekretarijata, koji su odlukom Lutovca nedavno udaljeni sa posla, sa štandovima sa namerom da verifikuju ko je član Glavnog odbora.

Na kraju se GO ipak okupio. Potpredsednica Dragana Rakić je na samom početku sednice saopštila da postoji kvorum, da Lutovac treba da podnese izveštaj i da dnevni red treba dopuniti tačkom o smeni sekretara stranke Gorana Jajića.

Predlog dopune dnevnog reda izazvao je gužvu, a Šumarac je izašao za govornicu odakle je trebalo da govori Lutovac, tražeći da se ponovo utvrdi kvorum i da se glasa o izbornoj skupštini. Za njim je izašao i Branislav Lečič, optužujući Lutovca da deli stranku.

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*