Gostujuća izložba „Slobodno zidarstvo u Srbiji“

U četvrtak, 5. aprila u 20.00 sati u Galeriji Matice srpske (Trg galerija 1) biće otvorena gostujuća izložba „Slobodno zidarstvo u Srbiji“, u organizaciji Velike Regularne Lože Srbije. Na otvaranju izložbe obratiće se dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, Josip Šosberger i dr Ivan Miškić.

Izložba je prethodno priređena u mnogim gradovima naše zemlje, a u Novom Sadu je za ovu priliku posebno dopunjena materijalom koji je vezan za istorijat Slobodnog zidarstva na teritoriji Vojvodine. Izložba hronološki prikazuje razvoj i postojanje Slobodnog zidarstva u svetu i kod nas, istorijske činjenice o masonskom pokretu, kao i doprinose slavnih masona u periodu od 1785. godine, kada je osnovana prva masonska loža „Probitas“ (Poštenje) u Petrovaradinu, pa do današnjih dana. Pored informativnih panoa biće predstavljene i masonske kecelje, lente, medalje, knjige, dokumenta, skulpture, fotografije, kao i portreti naših poznatih slobodnih zidara.

Takođe, publika će moći da vidi kako izgleda unutrašnjost masonskog hrama i koji masonski simboli se kriju na fasadama pored kojih svakodnevno prolazimo.

Tokom trajanja izložbe biće priređen prateći program izložbe, petkom u 18.00 sati:

13. april 2018. ‒ Predavanje „Nastanak i razvoj slobodnog zidarstva u Vojvodini”, predavač Josip Šosberger.

20. april ‒ predavanje „Slobodno zidarstvo – 300 godina trajanja”, predavač Vojislav Jovanović.

27. april ‒ projekcija dokumentarnog filma „Osnivanje Lože „Mitropolit Stratimirović” i predavanje „Znameniti slobodni zidari Novog Sada, 1785 – 1940”, predavač dr Vladimir Sakač.

Izložba će biti otvorena do 6. maja 2018. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*