Gotovo polovina pacijenata nakon Covid-19 ima neurološka oštećenja

Foto: BHRT/ Goran Savić, ilustracija

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske objavio je studiju sprovedenu na 120 pacijenata koji su preboljeli teži oblik Covid-19. Kod više od 40 posto takvih pacijenata dokazano je da Covid izaziva ozbiljna oštećenja autonomnog nervnog sistema. Rezultati studije potkrepljuju činjenicu da se gotovo svaki drugi pacijent suočava sa post-covid sindromom.

Oštećenje autonomnog nervnog sistema prisutno je kod pacijenata koji su imali teži oblik Covida, čiji je prvi pokazatelj pad pritiska pri ustajanju. Ovo je rezultat studije koju je UKC Banja Luka proveo na pacijentima koji su imali ozbiljniju kliničku sliku.

prof. dr. BRANISLAV MILOVANOVIĆ, Medicinski fakultet, Beograd

„Otkrili smo da je oštećenje autonomnog nervnog sistema znatno izraženije nego kod pacijenata koji su preživeli srčani udar i ozbiljnije bolesti, zapravo je oštećen kompletan nervni sistem.“

Ovi pacijenti će se pratiti u narednih šest meseci kako bi se utvrdilo ko će razviti post-covid sindrom, novu bolest koja uzrokuje hronični deficit energije i dovodi do neuroloških ispada kao što su igra mišića, loša koncentracija, zaborav i vrtoglavica.

„Naš cilj je da vidimo koji su pacijenti najugroženiji i kako da sprečimo ovu novu bolest, jer vidimo da ona stvara hronični deficit energije, tako da ovi pacijenti imaju određeni stepen invaliditeta.

Brojni problemi psihološke prirode već su primetili lekare Instituta Zotović tokom pulmološke rehabilitacije pacijenata koji su bili podvrgnuti lečenju Covid.

dr. NIKOLINA TODOROVIĆ, Odjeljenje za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, Banja Luka

„Postoje posledice ne samo mišićnog sistema i pluća, već i brojnih psiholoških tegoba koje uzrokuju pacijenti koji su se podvrgli bolničkom lečenju, postoji strah od ishoda bolesti i psihološka podrška je veoma važna.“

Psiholozi takođe već neko vreme upozoravaju da Covid značajno utiče na psihu u pogledu pojave nesigurnosti, depresije i uopšte neke vrste nesigurnosti i smanjenja pozitivnih emocija.

ANITA ĐURIČIĆ, psiholog u Centru za zaštitu mentalnog zdravlja

„Ono što je evidentno je celodnevni povećani priliv tokom epidemije i očekujemo još više brojeva nakon epidemije, i kada se završi.“

Efekti Covida na nervni sistem i psihu su izraženi kod većine pacijenata koji su imali teži oblik ove bolesti, bez obzira da li su prethodno bili potpuno zdravi, dok su izraženi i kod starijih osoba, ali i kod onih koji npr. , dvostruko mlađi.

izvor: BHRT

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*