Grad Vršac realizuje projekat zaštite od poplava

Grad Vršac, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Republička direkcija za vode, FER Projekat i Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“ zajedničkim snagama, rade na pripremi za realizaciju projekta zaštite grada Vršca od poplava. Projekat podrazumeva uređenje dela korita potoka Mesić počev od Vršačkog kanala, pored Vršačkog jezera do Male Crkve odnosno do AMSS.

– Ovim putem molimo sve sugrađane da se uzdrže od svih aktivnosti u vidu bilo kakvih ulaganja, postavljanja privremenih ili zidanja trajnih objekata, sadnje biljaka i drveća u koritu potoka, na njegovim obalama, kao i na nasipu. Ulaganja i izdaci učinjena nakon datuma preseka biće uklonjeni bez naknade, naponinju nadležni.

Kako je najavljeno, radovi će početi u februaru 2018. godine i trajaće dve godine.

– U toku trajanja radova građanima će pored redovnih institucionalnih okvira, pravnih lekova, inspekcijskih i drugih državnih organa na raspolaganju biti i Žalbena komisija, koja će biti osnovana za ovaj projekat i služiće lokalnom stanovništvu kao mehanizam koji će sprečiti, ublažiti otkloniti ili kompenzovati eventualne posledice usled uticaja projekta. Žalbena komisija će biti sastavljena od 3 člana, po jednog predstavnika daće grad Vršac, lokalno stanovništvo i jedinica za implementaciju projekta. Detalji o nadležnostima, sastavu, načinu i mestu podnošenja žalbe biće objavljeni naknadno, isticanjem brošura i obaveštenja na oglasnoj tabli Gradske uprave kao i u mesnim zajednicama, kažu nadležni.

U cilju što boljeg sagledavanja uticaja koje ovaj projekat može imati na život stanovništva i imovinu izrađuje se Skraćeni Akcioni Plan Raseljavanja, koji će sadržati podatke o projektu, odgovornim licima, uticajima, načinu utvrđivanja naknade za eventualne gubitke odnosno štetu koja nastane u toku izvođenja radova i sl.

Ovaj plan će se oslanjati na nacionalno zakonodavstvo, najbolju praksu i Operativne Politike Svetske Banke OP 4.12.

– Ovo je važan projekat u cilju zaštite grada Vršca, njegovih stanovnika i njihove imovine od poplava, čime ujedno doprinosimo čuvanju životne sredine i kvaliteta životnih uslova, zaključuju nadležni.

 

Izvor: evrsac.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*