Gradi se pešačka staza oko Zobnatičkog jezera

Foto: Dnevnik.rs

 

U toku je izgradnja pešačke staze oko Zobnatičkog jezera dužine 5,56 kilometara. Na ruku graditeljima ide i lepo vreme, te se očekuje da će staza biti završena u predviđenom roku, odnosno do kraja godine.
Predsednik Skupštine opštine Bačka Topola Saša Srdić, koji je obišao radove kako bi se uverio da sve teče po planu, kaže nam da su sredstva obezbeđena u potpunosti iz opštinskog buyeta.

– Vrednost ove investicije je 35 miliona dinara sa pdv-om, a staza dužine 5,56 kilometara biće posuta samo tucanikom, jer se jezero nalazi u zaštićenom prirodnom području Parka prirode „Bačkotopolske doline“- ističe Srdić.
Radove izvodi preduzeće iz Temerina „Lukač putevi doo“ pod stručnim nadzorom inženjera građevine Dragorada Skrobića i predviđeno je da se na stazu postavi troslojni materijal. Odgovorni projektant je Tijana Jakšić, dok je projekat izradila firma iz Novog Bečeja „Dp-ing doo“.
Staza za rekreaciju prostiraće se od već postojeće staze na jezeru, do karađorđevačkog mosta. Park prirode spada u zaštićeno područje lokalnog značaja treće kategorije i obuhvata deonicu lesne doline glavnog toka Krivaje (Rit i Bećarska dolina) i bočnu dolinu prema Karađorđevu.

Posebno se ističe ornitološka vrednost ovog područja, jer se od 148 registrovanih vrsta, 75 gnezdi u zaštićenom području. Posebno se ističu bukavac, patka njorka, barski petlić, modrovoljka. Ljubitelji prirode i ptica u skorije vreme moći će ovde da dođu, i u još lepšem ugođaju prošetaju novom stazom.

Skupština opštine Bačka Topola je prošle godine proglasila Park za zaštićeno područje, od čega su dobili i podršku Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Proglašenjem parka prirode za zaštićeno područje, obezbediće se trajno očuvanje prirodnih vrednosti i predeonih karakteristika, koji su povezani sa očuvanjem poljoprivrednog potencijala okoline akumulacije, a samim tim i očuvanje kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta. Takođe, park je sada lokalitet od kulturnog, turističkog, zdravstveno-rekreativnog, naučnog i obrazovnog značaja za ovu opštinu.

Izvor: Dnevnik.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*