Građani će se pitati za budžete opština

Budžeti opština ubuduće neće moći da budu usvojeni dok građani o njima ne daju svoje mišljenje, a u njihovim rukama trebalo bi da bude i planiranje investicija, predviđeno je izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi i državnoj upravi koje je nedavno usvojila Vlada, a uskoro će se naći pred poslanicima.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić smatra da će se ovim izmenama omogućiti bolja primena instituta neposredne demokratije i veće uključivanje građana u donošenje odluka koje su vazne za njihove zajednice, pišu „Večernje novosti“.

„Predlažemo obavezno konsultovanje sa građanima u pogledu kreiranja budžeta lokalnih samouprava u oblasti investicija“, kaže ministar.

On navodi da neke opštine u Srbiji to već rade kao sto su Pirot, Bečej, Loznica, Vranje, Pančevo, Ruma i mnoge druge, ali je namera da to postane obaveza svih lokalnih samouprava, jer su sredstva u budžetima sredstva svih građana i oni imaju pravo da učestvuju u odlukama kako ih ulagati i nasta ih trošiti.

Takođe se uvodi obaveza jedinice lokalne samouprave da u okviru svojih nadležnosti prati proces evropskih integracija Srbije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*