Građani najviše pitali notare o ostavinama

Veliki broj građana odazvao se juče pozivu da zatraže savet od javnih beležnika putem otvorenih linija, tokom tročasovnog onlajn savetovanja, a njihova pitanja najčešće su bila u vezi sa ostavinskim postupcima i nedoumicama oko prometa nepokretnosti.

Na teritoriji Srbije rade 224 javnobeležničke kancelarije (Foto Piksabej)

 

Javni beležnici koji su odgovarali na pitanja putem „Viber” aplikacije neprekidno su razgovarali sa građanima, a tokom tri sata na tri linije uspeli su da odgovore na oko 150 poziva. „Prezadovoljni smo odzivom građana, kao i odnosom koji su imali u razgovoru sa nama. Neke nedoumice smo sigurno otklonili. Nismo uspeli da se javimo svima koji su nas zvali, ali ćemo svakako ovakve akcije organizovati i ubuduće”, rekao je predsednik Javnobeležničke komore Srbije (JKS) Srbislav Cvejić.

Mnoga pitanja građana odnosila su se na postupak legalizacije, građani su se interesovali i na koji način se daju nasledničke izjave, kako da sastave testament i kako se pokreće ostavinski postupak. Kada je reč o prometu nekretnina, interesovalo ih je da li mogu da prodaju neuknjiženu nekretninu, kao i šta dobijaju kupci, a šta prodavci kada overe ugovor kod javnog beležnika.

„Neophodno je da građani znaju svoja prava i šta dobijaju time što je njihov ugovor o prometu nepokretnosti overio javni beležnik. Za razliku od overa koje je u prethodnom periodu vršio sud, sada javni beležnik proverava sve pravne pretpostavke o nepokretnosti i svojim potpisom garantuje sigurnost tog pravnog posla”, naglasio je Cvejić.

Predstavnici JKS-a će u narednim danima odgovoriti i na pitanja koja su stigla tokom tročasovnog onlajn savetovanja u formi poruka. Ovo savetovanje za građane organizovano je povodom Evropskog dana pravde, na poziv Ministarstva pravde. Istovremeno, javni beležnici Srbije su se na ovaj način  pridružili i akciji „otvorenih vrata” koju na ovaj dan sprovode svi notarijati Evropske unije.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*