Gradonačelnik Bakić: Značajno je da Srbija pod vođstvom predsednika Aleksandra Vučića ide putem mira, stabilnosti i ekonomskog napretka

Najsvečaniji deo programa „Dužijance“, manifestacije u čast žetelaca i zahvalnosti za dobar rod žita održan je danas na Gradskom trgu u Subotici. Na 112.  svetkovini bačkih kosaca najlepši risarski par, bandaš i bandašica, Dominik Skenderović i Katarina Piuković uručili su gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću hleb od novog žita. Nakon što je preuzeo hleb, pokazujući ga na sve četiri strane sveta, gradonačelnik Stevan Bakić je rekao da mu je velika čast što je u prilici u ime Grada Subotice i lično ime – pozdravi prisutne na centralnoj svečanosti ovogodišnje „Dužijance“, tradicionalne svetkovine dostojanstva, ponosa i zahvalnosti koja se povodom završetka žetelačkih radova u našem gradu organizuje već 112 godina.

„Izuzetno mi je drago što svedočimo da „Dužijanca“ – kao svojevrsni spoj molitve, zahvale Bogu i pohvale čoveku za njegov rad – i danas, a verujem da će tako biti i ubuduće, predstavlja simbol zajedništva, a Subotica sredinu u kojoj se ljudi međusobno poštuju, razumeju i uvažavaju“, rekao je Bakić.

On je podsetio da je u okviru ovogodišnje „Dužijance“, u julu, na njivi pokraj crkve Svetog Josipa Radnika u Đurđinu, održano „Takmičenje risara“, tradicionalna manifestacija koja se  u okviru „Dužijance“ organizuje već više od pola veka.

„Raduje me što je ove godine, kao novina u odnosu na sve prethodne ’Dužijance’, ona  nedavno održana i u Novom Sadu. Ponosan sam na činjenicu da smo i u Evropskoj prestonici kulture za 2022. godinu jasno pokazali kako je ’Dužijanca’ vremenom postala mnogo više od narodnog običaja. Da je manifestacija u kojoj se prepliću tradicionalno i savremeno, seosko i gradsko, svetovno i duhovno. Da je i poštovanje tradicije; jedinstven kulturni projekat; pokretni etnološki i tehnički muzej“, naglasio je Stevan Bakić.

Mislim da je, naveo je Bakić, veoma važno da je u svim događajima vezanim za ovogodišnju „Dužijancu”, a bilo ih je oko trideset, učestvovao veliki broj mladih i dece.

„Ta činjenica istovremeno i ohrabruje i nagoveštava da će ‘Dužijanca’ još jako dugo biti jedna od najvažnijih manifestacija u našem gradu“, smatra Bakić.

 

Izvesno je da će subotička lokalna samouprava, podvukao je, i ubuduće podržavati „Dužijancu“, kao i sve druge manifestacije i događaje koji baštine tradiciju i kulturu različitih krajeva, jer je upravo Subotica grad prepoznatljiv po negovanju različitosti koja nas zbližava.

„Drago mi je što ćemo imati dovoljno hleba i pšenice i što Republika Srbija i u ovim za ceo svet veoma teškim i izazovnim vremenima ide putem mira, stabilnosti i ekonomskog napretka, pod vođstvom predsednika Aleksandra Vučića. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim predsedniku Vučiću na velikoj podršci u realizaciji projekata značajnih za naš grad, kao i na njegovoj svakodnevnoj posvećenosti poboljšanju uslova života svih građana Srbije. Na punoj podršci zahvaljujem se, takođe, i Vladi Srbije i  Pokrajinskoj vladi”, naglasio je Stevan Bakić.

Gradonačelnik Bakić na kraju svog obraćanja prisutnima na 112. „Dužijanci“  pozdravio je i pohvalio organizatore „Dužijance“ – rukovodstvo i članove Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ koji, kako je rekao,  sa puno entuzijazma i ljubavi pristupaju ovoj žetvenoj svečanosti i afirmaciji njenog kulturnog identiteta; sve učesnike svečane povorke i nosioce ovogodišnjeg slavlja i ove prelepe manifestacije koja ima dugu tradiciju, ali i duboku simboliku – bandašicu Katarinu Piuković i bandaša Dominika Skenderovića.

Program svečanog dela „Dužijance” počeo je jutros, ispraćajem i blagoslovom bandaša i bandašice u crkvi Svetog Roka, a nastavljen je svečanim euharistijskim slavljem u katedrali Svete Terezije Avilske.

Najatraktivniji deo usledio je u svečanoj povorci, gde su od katedrale Svete Terezije Avilske do Trga slobode Subotičani i brojni gosti, po običaju, mogli da vide: barjaktarku na konju sa zastavom „Dužijance”, konjanike u svečanoj graničarskoj nošnji, veliku krunu i klas žita, male „kraljice”, risare i risaruše u narodnim nošnjama i sa radnim priborom, svečane zaprege, defile kulturno-umetničkih društava, a za njima desetak parova bandaša i bandašica iz okolnih mesta u kojima je proteklih nedelja, u okviru obeležavanja „Dužijance”, već održana slična svečanost.

 

Današnji program biće završen večeras, Bandašicinim kolom na Trgu slobode.

 

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije u organizaciji Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ su Grad Subotica, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Centralna državna kancelarija za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatsko nacionalno veće i Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*