Gradonačelnik Laban: Samo zajedno i disciplinom možemo pobediti epidemiju

GRAD SUBOTICA

U Subotici trenutno nema nijedne zaražene osobe korona virusom. Svakodnevno komuniciramo sa svim službama, javnim ustanovama i javnim preduzećima i pratimo situaciju. U svakodnevnoj smo komunikaciji i sa školama, a nastava koja se realizuje po novim metodama dobro funkcioniše. Među decom nema bolesnih, nastavnici i odeljenske starešine u stalnom su kontaktu sa roditeljima i decom. Pozivam još jednom sve, a posebno starije sugrađane, da se pridržavaju propisanih i preporučenih mera, jer samo zajedno i uz najstrožu disciplinu možemo doprineti smanjivanju negativnih posledica epidemije – saopštio je gradonačelnik Subotice i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Bogdan Laban, na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće.

GRAD SUBOTICA

Molim vas, naglasio je, da poštujete i razumete ove odluke i da se ne izlažete nepotrebnim rizicima.

– Apelujem i na sve Subotičane koji imaju starije komšije i članove porodice da pomognu u pogledu nabavke onoga što im je potrebno, kako ne bi izlazili iz kuća. Hvala svim pojedincima i kompanijama koji se javljaju sa spremnošću da pomažu kao volonteri – rekao je Laban.

On je podsetio na naredbe koje je Gradski štab za vanredne situacije doneo na vanrednoj sednici od 16. marta, u cilju sprečavanja epidemije COVID-19 na teritoriji grada Subotice, i dodao da je Gradski štab na svojoj  drugoj vanrednoj sednici doneo naredbu kojom se od 19.marta skraćuje radno vreme svih ugostiteljskih objekata (kafići, restorani, pekare, kladionice i sl.), kao i svih objekata u kojima su obavlja delatnost trgovine na teritoriji grada Subotice do 18 časova.

– Podsetiću na Naredbu o ograničenju  i zabrani kretanja lica  na teritoriji Republike Srbije koju je doneo minister unutrašnjih poslova, uz saglasnost ministra zdravlja, na osnovu koje se zabrana kretanja licima u vremenu od 20 do 5 časova  odnosi na sva lica osim na zdravstvene radnike sa licenciom, pripadnike MUP-a , Ministarstva odbrane , Službi bezbednosti i Vojske Srbije koji su na zadatku i lica kojima MUP izda dozvolu za kretanje –  naveo je gradonačelnik Laban.

Zabrana se, podsetio je sugrađane, takođe ne odnosi na fizička lica  kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć i najviše dva lica u pratnji tog lica, a nepoštovanje zabrane kazniće se u skladu sa krivičnim zakonikom.

Osvrnuvši se na  dosadašnje aktivnosti koje je grad preduzeo  u cilju informisanja i zaštite stanovništva,  Laban je podsetio na čitav niz odluka o funkcionisanju javnog života na teritoriji grada,  i naveo da je  naloženo pojačano i konstantno održavanje i dezinfekcija  objekata predškolskih i školskoh ustanova,  javnih i javno komunalnih preduzeća  i ustanova, redovna dezinfekcija pijaca i autobusa u gradskom i prigradskom saobraćaju.

Po rečima gradonačelnika Labana, unutar  Gradske uprave  formirani  Pozivni centar, koji pruža informacije  građanima i  pomoć licima preko 65 godina u vidu donošenja hrane lekova i organizovanja lekarske pomoći  na kućne adrese, dobro funkcioniše. Do sada je oko 180 zahteva iz tog Centra prosleđeno Crvenom krstu.

– Sve ono što je od vitalnog značaja  za funkcionisanje grada će raditi, a molim za disciplinu i solidarnost – istakao je Laban, apelujući na odgovornost i profesionalizam do krajnjeg maksimuma, i podvukao da su sve zdravstvene ustanove na teritoriji grada u potpunosti spremne za prijem potencijalnih pacijenata zaraženih virusom.

Na nivou subotičke Opšte bolnice, kako je rekao, formiran je tim koji radi u skladu sa zvaničnim preporukama Vlade, Ministarstva zdravlja Republike Srbije,  svakog dana procenjuje epidemiološku situaciju u bolnici, i donosi sve potrebne preventivne mere.

Gradska uprava Grada Subotice, najavio je, organizovaće poslove dezinfekcije javnih površina i to ulica u širem centru grada, odnosno u najfrekventnijim delovima grada, u blokovima u okolini zdravstvenih ustanova, autobuskih stajališta i dečjih igrališta.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*