Gradonačelnik Nikšića – prvi Srbin optužen zbog negiranja „genocida“ u Srebrenici

PODGORICA –

Gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević prvi je Srbin u regionu protiv kojeg je Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo optužni predlog zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, u skladu sa nedavno usvojenom rezolucijom o Srebrenici u crnogorskom parlamentu.

„U predmetu formiranom u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, protiv M.K, zbog krivičnog dela – izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, nakon sprovedenog postupka izviđaja tokom kojeg je isti saslušan u svojstvu osumnjičenog, na okolnosti povodom iznetog stava o genocidu u Srebrenici, koji je izneo u emisiji „Usijanje dana“ na TV Kurir, dana 18. juna ove godine, te prikupljenih drugih neophodnih dokaza, protiv njega je podnet optužni predlog zbog navedenog krivičnog dela“, saopštila je državna tužiteljka i portparolka Lepa Medenica, preneo je podgorički portal Dan.

vise, javno, tuzilastvo, podgorica

Izvor: Ilustracija

Kovačević je, inače, ranije saslušan u svojstvu osumnjičenog u Višem državnom tužilaštvu Podgorica zbog „izjava o genocidu u Srebrenci“.

Kovačević: Đukanović hoće da pokaže da je Tužilaštvo još uvek pod njegovom kontrolom, to mu ne smemo dozvoliti

Predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević ocenio je danas da je pokretanje optužnog predloga protiv njega dokaz da je Tužilaštvo Crne Gore i dalje pod punom kontrolom lidera DPS i predsednika države Mila Đukanovića.

„Ovo je pokazatelj da Đukanović želi i dalje da budemo u istoj atmosferi u kojoj smo bili tokom prethodnog vikend, kada su bila sva ova dešavanja na Cetinju. Jednostavno, Đukanović hoće da pokaže da je Tužilaštvo još uvek pod njegovom kontrolom, a to je ono što mu ne smemo dozvoliti“, kazao je Kovačević.

Kovačević je podgoričkoj A1 tv rekao da je o podizanju optužnog predloga saznao iz medija, odnosno da još uvek nije dobio nikakvo zvanično obaveštenje Tužilaštva.

Prema njegovim rečima, sve je to, kao i uvek, deo jedne šire antisrpske priče, koju Đukanović inače zastupa od kraja 90-tih godina na ovamo, tako da ništa neočekivano kada je lider DPS-a u pitanju.

„Nadam se da će ovo biti samo jedan podsticaj da promene u Tužilaštvu nastupe što pre, jer se sloboda govora i sloboda mišljenja žele zabraniti ovim putem, a to je ono što ne smemo da dozvolimo. Sve što dođe, ja sam mu naredan. Nisam uopšte zabrinut, branim stavove za koje smatram da su istiniti i imam pravo na svoje mišljenje“, rekao je Kovačević.

Kovačević je prvi Srbin u regionu protiv kojeg je Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo optužni predlog zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, u skladu sa nedavno usvojenom rezolucijom o Srebrenici u crnogorskom parlamentu.

On je za beogradske Novosti potvrdio da je o pokretanju optužnog predloga saznao iz medija.

Kovačević je negirao navodni genocid u Srebrenici u jednom televizijskom gostovanju, dan nakon što je Skupština Crne Gore usvojila ovu rezoluciju.

On je ranije saslušan u svojstvu osumnjičenog u Višem državnom tužilaštvu Podgorica zbog „izjava o genocidu u Srebrenici“.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*