GRADONAČELNIK OBIŠAO PODGRAĐE PETROVARADINSKE TVRĐAVE

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa direktorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sinišom Jokićem obišao podgrađe Petrovaradinske tvrđave kako bi video napredak radova na obnovi fasada u tom delu grada. Krajem maja tekuće godine taj Zavod je započeo čitav projekat koji podrazumeva obnovu ukupno 21 fasade u četri faze, nad čime stručnjaci Zavoda sprovode stručni nadzor. Radovi obuhvataju kompletnu obnovu oštećenih i degradiranih elemenata uličnih fasada, radove na restauraciji  i konzervaciji malterske plastike, detalja izvedenih iz gipsa, terakote, restauraciju fasadne stolarije i vajarskih dela-figura svetaca u nišama pročelja. Stara originalna stolarija se restaurira- konzervira i farba, uz zamenu potpuno degradiranih elemenata. Ovim radovima obuhvaćena je i fasadna strana prozora sa spoljašnjim krilima, a takođe se konzolne svetiljke javne rasvete od kovanog gvožđa restauriraju i konzerviraju.

– Zadovoljan sam kako napreduju radovi i uveren sam da ćemo uskoro svi biti svedoci povratka starog sjaja Podgrađa naše novosadske lepotice, Tvrđave. Prve dve faze radova su uspešno okončane, čime je ukupno 11 objekata obnovljeno, za treću fazu potpisano je osam ugovora i očekuju se radovi u tempu diktiranom od strane vremenskih uslova, dok u poslednjoj fazi, za dva objekta treba da se završi proces oko javne nabavke za izbor izvođača. Od direktora Zavoda sam dobio informaciju da će već na proleće Novosađani i naši gosti moći da se šetaju uređenim Podgrađem u potpuno novom ruhu, što znači da nas tada očekuje kompletan završetak radova na fasadama stradalim od zuba vremena. Sve to je deo šireg projekta pripreme Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, i radujemo se svakom napretku koji nam dolazi kao eho te laskave titule – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Prilikom obilaska, gradonačelnik je posetio i Hostel „Varad Inn“, prvi privatni hostel u gradu osmišljen za potrebe omladinskog i niskobudžetnog turizma. On se nalazi u baroknom zdanju iz 1714. godine, a ta zgrada je pod zaštitom države kao kulturno blago Srbije i Vojvodine. Zatim je u Štrosmajerovoj ulici obišao i  privatnu Osnovnu školu „Tvrđava“ koja je takođe u procesu obnove fasada, i istakao da ga raduje što Grad i privatni sektor u oblasti obrazovanja na svim nivoima, od predškolskih do visokoškolskih ustanova, odlično funkcionišu zajedno, a sve u interesu građana. 

Nakon obilaska Podgrađa, gradonačelnik se uputio na Petrovaradinsku tvrđavu gde se sastao sa majstorom Lukači Lajošom, koji 28 godina svakodnevno navija sat na Tvrđavi. On je porazgovarao sa prošlogodišnjim dobitnikom Novembarske povelje i izrazio zahvalnost svih Novosađana za njegov predan rad, rekavši mu da je to priznanje itekako zaslužio zbog višedecenijskog volonterskog rada na održavanju jednog od najpoznatijih simbola Novog Sada.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*